Zdravlje

Započeo je 11. Kongres psihijatrije, interne i neurologijeZapočeo je 11. Kongres psihijatrije, interne i neurologije za liječnike obiteljske medicine (PIN), koji se odvija u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan.

„Već tradicionalni Kongres PIN prvenstveno je namijenjen liječnicima obiteljske medicine koji nudi niz edukacija, ali i interaktivnih radionica na kojima razgovaramo, iznosimo svoja mišljenja, probleme, ideje, savjete kako još više i bolje doprinjelii suradnji i komunikaciji liječnika obiteljske medicine i nas, bolničkih liječnika.“ –rekao je prof. dr. sc. Igor Filipčić, Predstojnik Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, organizator Kongresa PIN.

Razlog održavanja ovog Kongresa, stručnjaci objašnjavaju, jest u ponekad nedovoljnoj komunikaciji između obiteljskih i bolničkih liječnika, zbog čega nerijetko pacijenti na vrijeme ne dobiju pravovremenu informaciju oko svog liječenja.

„Ovaj Kongres pokazuje kako je za liječenje naših bolesnika iznimno važan timski rad. Najveći je problem nedostatak komunikacije između liječnika obiteljske medicine i nas specijalista. Nerijetko se događaju situacije u kojima mi ne znamo zašto su bolesnici upućeni u bolnicu na pregled, koji su razlozi i u konačnici, kada bolesnike vraćamo kolegama liječnicima u ordinaciju obiteljske medicine, možda bi bilo bolje te naše preporuke iskomunicirati putem razgovora, a ne putem mišljenja u nalazu.“-rekla je doc. dr. sc. Ivana Bašić, Zavod za neurologiju, KB Dubrava.

Glaukom, šećerna bolest, vrtoglavice, kardiovaskularne bolesti, apneja- samo su neke od tema ovogodišnjeg Kongresa.

„Nama obiteljskim liječnicima ovaj Kongres doista pomaže u mnogim temama koje nas svakodnevno okružuju. Na ovaj način dobijemo sve novosti o pristupu u liječenju, jer nemamo baš prilike na jednom mjestu dobiti sve informacije o psihijatriji, interni i neurologiji. Ove godine pričamo  o aktualnim temama, poput ovisnosti o kockanju i alkoholu, s čime se mi u liječenju naših pacijenata često susrećemo. Isto tako, puno je novih informacija oko liječenja demencije i Parkinsonove bolesti, što je nama iznimno važno za liječenje naših pacijenata.- izjavila je Lucija Jakelić, dr. med., spec. obiteljske medicine.

Osim niza predavanja, na Kongresu su i razne interaktivne radionice na kojima će biti riječi o ovisnosti o alkholizmu, kao i pristupu kako razgovarati s pacijentom.

FOTO: PROMO

Back to top button