Showbiz

Zaklada Marin Čilić zaprimila rekordan broj prijava za stipendije šeste generacije!“Stipendija mi je dala zaista snažan vjetar u prsa, pružila mi veliku dozu samopouzdanja i energije. Prešavši kilometre i kilometre, po hladnoj kiši, čak tuči te po nesnosnoj vrućini, u nove pobjede gurala me pomisao na ukazano priznanje i povjerenje. I dovela me do novih medalja i postignuća“, otkrio je perspektivni hrvatski veslač Marko Sredić.

Da se snovi doista ostvaruju, definitivno znaju brojni stipendisti Zaklade Marina Čilića. U posljednjih sedam godina, iz ove vrijedne tvornice velikog srca promijenio se život oko 4 tisuće djece, dodijelile su se 103 stipendije, obnovilo se 6 školskih laboratorija i izgradila su se čak 4 školska igrališta. No, kao da to nije dovoljno – ove je godine oboren i rekord u broju prijava za stipendije, što svakako svjedoči o velikom interesu mladih talenata za sportsko i glazbeno usavršavanje. Jer ova hvalevrijedna inicijativa nije samo prilika za financijsku podršku, već i inspiracija za brojne buduće generacije sportaša i glazbenika.

Zaklada Marina Čilića od svog prvog dana postojanja predstavlja izuzetan korak prema podršci mladim talentima. Kroz svoje brojne inicijative i akcije, Zaklada ne samo da pruža financijsku podršku, već i stvara poticajan okvir za razvoj njihovih vještina i karaktera. Između ostalog, proslavljeni hrvatski tenisač sa svojim timom nastoji ostvariti dugoročan pozitivan utjecaj na budućnost mladih te potiče vrijednosti predanosti, poštenja i timskog duha. 

“Željeli smo pružiti priliku svakom strastvenom sportašu i glazbeniku, bez obzira na financijske izazove, da ostvari svoje snove. Kroz ove stipendije želimo stvoriti jednakost pristupa svim prilikama i potaknuti njihov razvoj na putu ka cilju. Neka ova podrška bude most prema uspjehu za one koji imaju strast prema sportu ili glazbi, ali ne uvijek i resurse”, poručio je Marin Čilić, dok upravitelj Zaklade David Milić ističe: “To što je broj prijava premašio sva očekivanja, ujedno svjedoči o velikom interesu, ali i velikoj potrebi u društvu za podrškom u sportskom i glazbenom usavršavanju. Nama je to je i potvrda rasta Zaklade te nastojanja da se kroz projekte približimo što većem broju mladih. Ova izvanredna reakcija dodatno potvrđuje važnost pružanja prilika mladim talentima te predanost Zaklade u poticanju razvoja budućih sportskih i glazbenih generacija. “

U listopadu, kada je krenuo proces prijava za stipendiste šeste generacije, iz Zaklade su poručili kako će deset stipendija biti dodijeljeno mladim nadarenim sportašima i sportašicama, članovima nacionalne selekcije u individualnom olimpijskom sportu, a deset stipendija učenicima osnovnih i srednjih glazbenih škola koji imaju barem jednu osvojenu prvu nagradu na državnom ili međunarodnom natjecanju. Sve sportske stipendije, kao i stipendije glazbenika u srednjoj školi iznose 1.500,00 EUR, dok stipendije za glazbenike iz osnovnih škola iznose 1.000,00 EUR. Stipendije su namijenjene pokrivanju različitih troškova, uključujući školarine, usavršavanja i seminare, sudjelovanja na natjecanjima te troškove kupnje sportske opreme, odnosno glazbenih instrumenata i pomagala. Sredstva će se isplaćivati u mjesečnim iznosima tijekom školske godine. Tko su dobitnici znat će se sljedeće godine na već tradicionalnoj svečanoj dodjeli na koju su prijašnjih godina pristizali brojni uspješni sportaši i glazbenici.

Ponekad nepravedno govorimo da su za uspjeh potrebni samo talent, trud, volja, rad i da će uspjeh doći. Međutim, to nije baš tako jer, ako nemate šansu za uspjeh, onda ne možete ni uspjeti. To vrlo dobro znaju i stipendisti prijašnjih generacija koji ne kriju da im je stipendija Zaklade Marin Čilić došla kao pravi vjetar u leđa. 

Među njima i čudesni Slavonac, plivač Luka Čarapović. “Biti stipendist Zaklade Marin Čilić ispunjavalo me ponosom, zadovoljstvom i radošću, a moja poruka budućim stipendistima glasi: stipendija je priznanje da trud nije uzaludan i da se isplati, ona je poticaj da ustrajemo, da napredujemo, osobno i profesionalno, podrška za ulaganje u sebe“, otkriva Osječanin.

Slično misli i Veronika Vilk, osvajačica prvoga zlata za Hrvatsku u ženskome hrvanju te prvoga hrvatskog svjetskog zlata uopće. “Kao  ovogodišnja europska i svjetska prvakinja budućim stipendistima bih poručila da je put ka uspjehu pun uspona i padova, ali da nikada ne smiju odustati jer će se odricanje, trud i rad isplatiti. Fokusirajte se samo na svoj cilj, na tehniku, zanemarite neke vanjske čimbenike na koje ne možete utjecati, a onda uspjeh neće izostati“, zaključuje sjajna Slatinčanka.

Ovih je dana za Zakladu stiglo još jedno priznanje. Ususret Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, kompanija Procter&Gamble uručila je donaciju istaknutim sportašima, a među nagrađenima je i Marin Čilić. U skopu inicijative Athletes for Good, među 20 projekata prepoznat je i rad Zaklade te nagrađen donacijom od 24.000 dolara koji će svakako pomoći u izgradnji novih sportskih terena kao i stipendiranju mladih sportaša i glazbenika.

Kao najbolji poziv na neke od budućih natječaja s obzirom da je ovogodišnji netom završio, savjetujemo da poslušate savjet mlade sviračice roga iz Bjelovara, Elizabeth Arie Cone:

“Budućim stipendistima bih poručila da nikada ne odustaju od svojih ciljeva i snova jer ako ste pronašli nešto što vas toliko usrećuje, bez obzira koliko je vremena, rada i truda za to potrebno, onda ste jedni od najsretnijih ljudi na svijetu. “

Sve dodatne informacije o radu Zaklade Marin Čilić, možete pronaći na službenoj stranici Zaklade te na društvenim mrežama: Facebooku i Instagramu.

FOTO: Martina Pašić

Back to top button