Život

Vikend restart u izletištu Baraćeve špilje!Provedite vikend u prirodi uživajući u ljepoti izletišta Baraćeve špilje te uživajte u jedinstvim sadržajima – posjetite špilju u kojoj ćete vidjeti šišmiše, uživajte u prekrasnom krajobrazu kroz kojeg vas vode tri markirane, kružne staze, zaigrajte badminton, uhvatite prve zrake sunca ležeći na sunčalištu!

Dan planete Zemlje, koji se svake godine obilježava 22. travnja, uvijek nas iznova podsjeti na to koliko je važno voljeti i uživati prirodu. Ona je ipak najbolji medij za rješavanje stresa, odlična kulisa za zabavu i rekreaciju u krugu obitelji i prijatelja. Ona je, posebno u toplijem dijelu godine, odličan način za bijeg od vrućina i sparina gradova.

Lika nas uvijek iznova oduševljava svojom ljepotom, mirom i gostoprimstvom. Želite li upravo to doživjeti na jednom mjestu neka vaše odredište bude Rakovica iz koje će vas putokaz dovesti do izletišta Baraćeve špilje. Zanimljiva priča o šišmišima i špilja koja nikog ne ostavlja ravnodušnim samo je jedna zanimljivost ovog izleta. Kad proširite sliku, već prilikom kupovine ulaznica,  gdje god vam pogled seže vidjeti ćete zeleno –  šume i livade koje vas mame na istraživanje.

I krenite u šetnju, jer upravo u tom ste trenutku odlučili zakoračiti u ljepotu Značajnog krajobraza Baraćeve špilje koja svim zaljubljenicima u ‘hodanje po prirodi’ nudi tri obilježene pješačke staze koje je uredila Javna ustanova Baraćeve špilje.  

Staze su kružne, nose specifične nazive po zaštićenim velikim zvijerima koje borave na području značajnog krajobraza – vuk, ris i medvjed, a sukladno tome izrađene su i posebne markacije – vučja, risja, odnosno medvjeđa šapa! Staze su dodatno označene i putokazima na važnim raskrižjima, a start i cilj je na izletištu Baraćevih špilja.

Koju stazu odabrati? Odgovor je vrlo jednostavan – sve ovisi o tome koliko imate kondicije, ali i vremena za istraživanje prirode.  Upravo zato, prije samog početka proučite markaciju odabirući boju šape koju slijedite.

Osnovna staza za šetnju je Vučja staza (narančasta markacija). Najkraća je, a za obilazak je potrebno između 20-30 minuta hoda (1,2 km), te je pogodna za šetače početnike. Nju svakako trebate proći dok čekate ulazak u špilju ili želite produžiti svoj izlet ugodnom šetnjom.

Za one koji žele dulju šetnju, tu je Risja staza duga 3,1 km, a procjena trajanja šetnje je između 1, te 1 i pol sat što je čini idealnom za ugodnu obiteljski šetnju. Prilikom šetnje risjom stazom pratite modru markaciju  na stablima odnosno šapice risa.

I na kraju za one koji vole konkretan izlet u prirodi je Medvjeđa staza duga 7,5 km. Za nju vam je potrebno nešto više vremena – 4 sata, ali upravo na njoj ćete u potpunosti doživjeti ljepotu ovog kraja. Staza krije najljepše vidikovce, šumske izvore, potoke i brojne špilje. Prilikom šetnje medvjeđom stazom pratite crvenu markaciju  na stablima odnosno šapice medvjeda.

Vikendi su zanimljiviji ako ih provedete u prirodi, evo zašto posjetiti izletište Baraćeve špilje?

  • Uživanje u ljepotama prirode u potpunosti. Učite o šišmišima na drugačiji, kreativan način.
  • Sadržajan izlet u kojem će uživati cijela obitelj. Posjetite Špilju, prošećite stazama koje vas vode kroz listopadne šume, ali i travnjake koji su važna staništa brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Nakon šetnje odmorite se na ugodnim drvenim foteljama upijajući sunce. One se nalaze na ulazu u izletište.
  • Uživajte u igri! Na izletištu Baraćeve špilje čeka vas badminton igralište. Nemate rekete? Ne brinite – iznajmite ih na info pultu.
  • Napravite piknik sa svojom obitelji! Na ulazu u područje Značajnog krajobraza Baraćeve špilje nalaze se drvene klupe i stolovi. Upravo na njima možete svojoj obitelji servirati užinu, ali i popiti kavicu uz zvučnu kulisu ptičica. Kavicu i vodu kupite tik uz info pult.

Što još morate znati?

  • Baraćeve špilje imaju besplatni parking i wifi
  • Odlazak u izletište Baraćeve špilje podrazumijeva nošenje sportske odjeće. Posebnu pažnju posvetite obući koja mora biti planinarska.
  • Tijekom prolaska pješačkih staza glasnije razgovarajte kako biste dali do znanja životinjicama koje žive na tom mjestu da ste ušli u njihovo stanište. Posebno je to važno u mjesecima parenja – svibanj/lipanj.  Kad čuju vaš glas, neće vam stati na put. 
  • Ponesite slojevitu odjeću. Temperatura u špilji je uvijek ista (9 stupnjeva) pa za toplijih dana za njezin posjet trebate komad toplije odjeće. Isto tako provjerite prognozu vremena – kabanica vam može dobro doći uhvati li vas pljusak. 
  • Zaštite lice kremama sa zaštitnim faktorima i ponesite proizvode za zaštitu od komaraca. U špilji ih nema, ali zato u prirodi u kojoj ćete boraviti komarci u ovim mjesecima mogu stvarati problem. 

FOTO: Slavko Bionda

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Back to top button