Zanimljivosti

Veliki uspjeh hrvatskih dizajnera! Osvojili su Dubai!Hrvatska tvrtka za dizajn i uređenje interijera DC&T, specijalizirana za uređenje poslovnih prostora, u Arapskim Emiratima postigla je ogroman uspjeh te postavila potpuno nove standarde kad je u pitanju uređenje poliklinika i zdravstvenih ordinacija širokog spektra aktivnosti. S nizom projekata uspješno realiziranih u Dubaiu, DC&T konačno upoznaje hrvatsko tržište s najnovijim svjetskim praksama. Specifičnost uređenja prostora kao što su zdravstvene poliklinike, dentalne ili estetske ordinacije, ima svoje zakonitosti i vlasnici tvrtke, Dubravka i Timi Kovačević, svoj su pristup design&build usavršili kako bi u potpunosti osigurali zadovoljstvo vlasnika, ali i korisnika prostora.

Najbolji su primjer poliklinike u Dubaiu, koje su uredili u skladu s najnovijim svjetskim trendovima, a za koje su dobili sjajne ocjene korisnika što je najbolja potvrda njihovog inovativnog pristupa dizajnu. „Uz kombinaciju estetike, tehnologije i pažljivo osmišljenih prostornih rješenja, moderne poliklinike postavljaju nove standarde u pružanju zdravstvene skrbi“, ističu iz DC&T-a dodajući kako „estetske poliklinike nisu samo mjesta gdje se pružaju medicinske usluge, one su i prostori u koje pacijenti dolaze po promjenu, obnovu i poboljšanje. Stoga je dizajn tih prostora ključan u postavljanju pravog tona za njihovo iskustvo. Prostor treba odražavati visok standard njege koji poliklinika pruža, a u isto vrijeme treba osigurati osjećaj sigurnosti, udobnosti i privatnosti.“ U procesu istraživanja potreba korisnika i pacijenata te analizi prostora, usluga i tehnologije, dizajneri su došli do zanimljivih zaključaka o kojima posebno treba voditi računa.

Prvi dojam oblikuje ponašanje korisnika

Atmosfera, osjećaj dobrodošlice i intuitivnost prostora igraju ključnu ulogu u oblikovanju percepcija i osjećaja korisnika. Prvi dojam često ostaje trajno urezan u pamćenje. Recepcija i čekaonica trebaju biti toplo i prijateljski uređene kako bi pacijenti osjećali da su na pravom mjestu i da su dobrodošli. Osim estetskog dojma, jasna komunikacija i signalizacija su važne kako bi pacijenti mogli lako navigirati kroz prostor, što može smanjiti potencijalnu tjeskobu ili zbunjenost.

Ključ je u privatnosti

Još jedan važan element, o kojem se često ne vodi računa, a ključan je za pacijente na ovakvim mjestima, je privatnost. Pacijenti dolaze u poliklinike s osobnim i ponekad osjetljivim problemima. Stvaranje prostora koji osigurava intimu i privatnost, bilo da se radi o konzultacijskim sobama, tretmanskim prostorima ili čak čekaonicama, može pomoći u jačanju povjerenja između pacijenata i medicinskog osoblja.

DC&T, kao tvrtka s brojnim referencama uređenja poslovnih prostora, prije par godina je osvojila tržište Emirata upravo svojim inovativnim pristupom. „Za nas je korisnik, dakle onaj kome je prostor namijenjen, u središtu istraživanja. Mi se bavimo njihovim potrebama, željama i očekivanjima jer smo svjesni da prostor oblikuje ponašanje korisnika. To je čista empirija i znanost o navikama i ponašanju ljudi u prostoru, a mi smo razvili alate koji na najbolji mogući način definiraju i kreiraju prostore koje su maksimalno u službi efikasnosti. Naša je želja i hrvatskim vlasnicima poliklinika prenijeti iskustva i znanja te spoznaje koje smo stekli, a koje zaista mogu unaprijediti njihovo poslovanje i podići razinu zadovoljstva njihovih korisnika“, ističu iz DC&T-a.  

Projekti koje su realizirali u Dubaiu najbolje pokazuju što znači holistički pristup dizajnu. Umjesto hladnih, kliničkih prostora, moderna poliklinika teži prema ambijentima koji su topli, ugodni i smirujući. Korištenje prirodnih materijala poput drveta ili kamena, u kombinaciji s elementima poput prirodne svjetlosti ili vodenih obilježja, postaje sve češće kako bi se postigao taj osjećaj. Neutralne boje, ali tople i nježne nijanse te ugodno minimalističko uređenje u kojem je naglasak na estetici u svrhu funkcionalnosti u potpunosti je u skladu s humanim pristupom dizajnu u kojem je čovjek, kao korisnik prostora, u središtu.

https://dcnt.space/

https://www.instagram.com/dcnt.space/

FOTO: PROMO

Back to top button