Život

Umijeće života u Labinu i Rapcu: Domaći influenceri u posjetu istarskim gradićimaDomaći influenceri u posjetu istarskim gradićima Labin i Rabac

Antonija Blaće, Mate Janković, Dora Predojević, Pamela Smoljanić, Domagoj Sever, Andrea Trgovčević i Nevena Rendeli ovaj su vikend proveli u Labinu i Rapcu, i upoznali se sa svim čarima ovih šarmantnih istarskih gradića – od bogate kulturno-povijesne baštine, rudarske prošlosti, vrhunske gastronomije, do zanimljivih outdoor aktivnosti.

Na istočnoj obali čarobne Istre smjestio se Labin, još uvijek pomalo neotkriveni istarski dragulj. Zidinama i utvrdama okruženi stari grad, s brojnim očuvanim palačama, kulturnim znamenitostima i sakralnim objektima uzdiže se na brežuljku 300-injak metara iznad obale Kvarnerskog zaljeva. Isprepleten bogatom poviješću i rudarstvom koje je obilježilo ovaj kraj, Labin je danas fascinantan grad proturječnosti; starog i novog, povijesti i sadašnjosti, turizma i umjetnosti. Šetnjom ulicama starog grada Labina kroz vođenu turu Istra Inspirita, domaći influenceri upoznali su zanimljivu povijest ovog gradića, od simbola rudarstava- Šohta i replike rudnika u Narodnom muzeju Labina do susreta s poznatim povijesnim labinskim ličnostima poput Matije Vlačića Ilirika i  Giuseppine Martinuzzi koje su za ovu priliku utjelovili Matija Ljuba i Vedrana Juričić. Labin je ove godine proslavio i 100 godina od Labinske republike, prvog antifašističkog ustanka u Europi i pobune istarskih rudara.

„Nije mi ovo prvi posjet Labinu i Rapcu, ali sam prvi put bila na vođenoj turi kroz povijest Labina i oduševljena sam rudarskom turom. Ponuda je stvarno bogata, ima se što za vidjeti, naučiti ali i pojesti i popiti.“, oduševljena je poznata voditeljica Antonija Blaće ovim istarskim gradićima.

 U Art gastro galeriji Negri u palači iz 17. stoljeća degustacijom ekstra djevičanskog maslinovog ulja doživjeti ćete pravi spoj okusa, tradicije i umjetnosti s jednim od najboljih svjetskih maslinovih ulja uvrštenom u čuvenom vodiču Flos Olei. Najpoznatije maslinovo ulje ovoga kraja, ono obitelji Belić, Oleum Viride Belić, kušati se može u Oleoteci u Rapcu, a njihova ulja već godinama dobivaju najviše ocjene u prestižnom vodiču Flos Olei.

Uz maslinovo ulje nezaobilazni su i vinari istočne obale Istre među kojima se ističu Vinarija Juričić u mjestu Bartići, nedaleko Starog grada Labina, gdje su ujedno smješteni i njihovi nasadi vinove loze, maslina i lavande i vinarija Bačac iz Kukurina.

Gastronomska ponuda

Ljubitelji gastronomije hedonistički užitak doživjeli su kušajući gastro delicije u restoranima u samom centru Labina, koji su ih osim užicima za nepce počastili i ugodnim ambijentom i  pogledom na Labin, ali i na vrhove Učke.

Na usponu u stari grad Labin u preuređenom arhitektonskom biseru iz 1900. godine, nalazi se restoran boutique hotela Peteani, elegantni modernistički interijer, uz najbolje lokalne namirnice, spravljene na jednostavan i zdrav način, bogati vinski podrum te iskustvo osoblja, garancija su za vrhunsko gastronomsko iskustvo.

Restoran Velo Kafe, na glavnom gradskom trgu, oduševio je domaćim morskim specijalitetima u nekoliko sljedova, a nitko nije propustio zasladiti se tradicionalnim istarskim slasticama, labinskim flambiranim krafima.

Na trgu San Marco pak nikako ne smijete zaobići Pizzeriu Rumore. Pizzeriu s vrhunskim napolitanskim pizzama koja slovi za jednu od najboljih u Hrvatskoj, o tome dovoljno govori i činjenica da je pizzerija Rumore prva u Hrvatskoj dobila prestižan certifikat organizacije AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana), koji nazivaju i Michelinom za pizzerije. Trenutno u ponudi Rumore ima 12 pizza – šest tradicionalnih i šest gourmet pizza, a osim na kvaliteti namirnica, naglasak je i na izradi tijesta koje mora odležati 48 sati prije nego što se peče.

Rijetko koji grad ovako šarmantno spaja bogatstvo arhitekture, kulturno-povijesnih spomenika s umjetničkim ateljeima, gastro ponudom i dahom mladosti koja se ovdje okuplja.

Rabac – biser Kvarnera

Za sve one koji svoj odmor ipak ne mogu zamisliti bez mora, na samo par minuta od Labina, nalazi se i turističko središte – Rabac. Biser Kvarnera poznat po kristalnom moru, bogatom podmorju i biserno čistim plažama. Atraktivna lokacija s netaknutom prirodom i pitoresknim zaleđem jednostavno poziva na istraživanje i rekreaciju u svako doba godine!

Potpuni mediteranski ugođaj doživjet ćete u Villi Rosa dei Venti, imanju na uzvisini koje se sastoji od dvije samostojeće vile okruženo slikovitom prirodom i bazenom s pogledom na zaljev.

Do ove lokacije možete doći i biciklima pa svakako preporučujemo turu na električnim biciklima Bike Centra Rabac koja je prilagođena profesionalnim i rekreativnim tipovima biciklista te obiteljima s djecom. Centar na jednom mjestu objedinjuje sve sadržaje koje biciklisti trebaju na odmoru: od Bike Parka s pump track poligonom za treniranje i specijaliziranih staza različite zahtjevnosti do škole biciklizma i vođenih tura za potpuni biciklistički doživljaj u neposrednoj blizini Jadranskog mora.

Za potpuno uživanje u bezbrižnom odmoru, ovisno o vašim preferencijama i željama, hoteli Valamar i Maslinica nude širok izbor smještaja od dvije do pet zvjezdica na najboljim lokacijama.

Mi smo izuzetno zadovoljni što smo imali priliku kroz našu destinaciju provesti domaće influencere i novinare. Želja nam je bila prikazati Labin i Rabac kao jednu istarsku destinaciju koja ima puno toga za ponuditi. Posebno nas veseli što smo im otkrili pomalo nepoznate činjenice o našem kraju i veseli nas obećanje da se svi vraćaju u Labin i Rabac opet. S obzirom na brojne slike i video sadržaj koji su već stigli do nekoliko tisuća njihovih pratitelja, sigurni smo da se dobra riječ o našoj destinaciji širi i dalje.“, zadovoljno ističe Astrid Glavičić, direktorica Turističke zajednice Grada Labina.

Ovaj neotkriveni istarski dragulji svakako bi se trebao naći na svačijem popisu top destinacija 2021. godine!

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Back to top button