Zanimljivosti

TEKST KOJI ŽELITE PROČITATI Vječno mlada? E, pa neću!

U svojim dvadesetima sam zaista bila sklona kojekakvim gluparijama. Sada, s odmakom od dvadesetak godina, nekih se čak i s neugodom sjetim. Tako mi se dobrom idejom učinilo simpatijama slati SMS poruke u kojima je pisalo jedno slovo i jedan znak – I? Moram li reći da ne pamtim niti jedan pozitivan ishod ove egzhibicije. Također, nevoljko se sjećam faze šiški, ali i dvomjesečne avanture vatreno-narančasto-crvene kose, koja je mojoj blijedoj puti komplimentirala samo uz pomoć tone šminke. Nosila sam i ekstenzije, mislila sam da je, ako samo još malo jače poželim, moguće snagom volje nekoga zaljubiti u sebe. Bilo je to i doba nesigurnosti, koja je dugo kod mene generirala želju za povećanjem grudi. Srećom, nisam ju nikada ostvarila, jer mislim da bi mi danas bilo krivo. Svašta je kroz ovu naivnu glavu prolazilo u tim godinama, piše Edita Misirić za Lifebuzz.

vječna mladost

No, ono što vam sa stopostotnom sigurnošću mogu reći jest da nikada, ali baš ni jednom, u svojim dvadesetima nisam pomislila kako da zaustavim starenje. Možda sam htjela zaustaviti vrijeme, jer, doista, i danas poželim da neki trenuci traju vječno. Ali to nije imalo veze sa starenjem i s borama. Uostalom, tko još s 20 i kusur godina razmišlja o borama? Pa, danas – mnogo njih.

Je li starenje zaista najgora stvar koja nam se može dogoditi?

Ta me spoznaja iznova svaki puta šokira. Ne bi li mladi ljudi na krilima vječne mladosti trebali bezobrazno i nerealno misliti da će zauvijek biti mladi? Meni tada starost nije bila ni u peti. Toliko sam uživala u trenutku. Čini mi se da djevojke danas ne stignu uživati u ‘sada’ jer se panično boje ‘sutra’.

Nedavno sam bila na tretmanu u poznatom kozmetičkom salonu. Priča mi kozmetičarka da im dolaze dvadesetogodišnjakinje i traže jake antiaging tretmane kiselinama. I ne slušaju kada im se savjetuje da to ne rade, jer kad lice na njih naviknu kiseline neće odraditi što trebaju kada će im to stvarno biti potrebno – u četrdesetima. Botoks i fileri više nisu potreba nego trend. Što se ‘pegla’ s 20 godina? Zašto djevojke danas misle da je starenje najgora stvar koja im se može dogoditi? U paničnom strahu od starenja injektiraju botoks da spriječe stvaranje bora. Koliko je to ludo?

I najgore mi je što ovo sada pišem ja – koja sam oduvijek bila otvorena i vrlo liberalna kada je riječ o plastičnim operacijima ili bilo kojim drugim estetskim zahvatima – ako je to dugo sanjana želja ili potreba da se osoba osvježi, pa i skine koju godinu s lica, ali u razumnim okolnostima. Imam dojam da je stiglo doba kada je potrebno stati na stranu razuma.

vječna mladost
Fraktal beauty kozmetika je točno ono što mi treba u ovim, zrelim godinama.

Da ne mislite da sam samo ja ta sredovječna baba koja se ne snalazi u modernom dobu, i neki plastični kirurzi s kojima sam pričala također smatraju da je cijela priča otišla predaleko. Kako će za 20 godina, kada se koža rastegne, izgledati usne koje su od rane mladosti punjene hijaluronom? To nitko ne zna.

Odbijam činjenicu da me se vrednuje isključivo kroz izgled

Zašto je danas više nego ikada prije važno biti/ostati mlad? Pritisak mladosti sam osobno osjetila kada sam radila na televiziji. Ne, jer je netko konkretno vršio taj pritisak već se nekako podrazumijevalo da voditeljica šarene emisije mora izgledati lijepo i mladoliko. I znala sam da ću, ako ću htjeti nastaviti ganjati karijeru televizijske voditeljice prije ili kasnije morati početi ozbiljno ulagati u izgled. To mi se nije svidjelo. Prvenstveno zato što se ja sebi sviđam ovako kako sada izgledam. Ja to jednostavno ne želim, a i nakon toliko godina rada i truda, odbijam činjenicu da me se u konačnici i dalje kao osobu i profesionalca vrednuje kroz izgled. S druge strane, na pragu sam 43. godine i ne isključujem mogućnost osvježavanja metodama estetske medicine kroz koju godinu. No, to će biti onda kada i ako ja to poželim, a ne zato jer moram, jer je takav trend ili jer ću manje vrijediti ako to ne napravim.

Vjerujem da je ključ u lijepom i njegovanom izgledu prije svega zdrav način života, a s njim posljedično dolazi i produljena mladolikost. Pronalazak prave kozmetike je jako važan, osobno sam zahvalna Fraktal beauty kozmetici koja je namjenjena upravo zreloj koži koja prolazi kroz razne promjene, štiti od vanjskih i unutarnjih faktora i hrani ju. Puno mi je važnije da mi koža izgleda zdravo nego ima li bora. Možda ćete reći da sam luda, ali ja sam sebi ljepša sada nego s 20.

Ideja da ćemo uspjeti prevariti vrijeme i ostati vječno mladi može biti samo izvor frustracija. Starenje je neizbježno. Svi starimo. Svi. Ali ne starimo svi dostojanstveno.

TEKST: Edita Misirić – Lifebuzz

FOTO: Privatni album


Back to top button