Showbiz

Stiže sjajan dokumentarac! Pogledajte ga!Dokumentarni film „Singapur: Savršena država ili distopijsko društvo?“  na HTV2

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak 29. travnja na svom Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 20:15 sati prikazuje zanimljivi dokumentarni film „Singapur: Savršena država ili distopijsko društvo?“

U Singapuru je sve pod kontrolom. Na snazi je bezbroj restriktivnih pravila: zabranjeno je žvakati žvakaću gumu, pušiti na ulici, prelaziti cestu izvan pješačkog prijelaza, baciti papirić na tlo, razgovarati u vlaku podzemne željeznice ili hodati gol. Robotski psi kojima upravlja UI patroliraju ulicama i provjeravaju poštuju li se pravila.

Cenzura zahvaća gotovo sve aspekte života. Sudovi šikaniraju političke protivnike vlasti. Pripadnici spolnih manjina su pod prismotrom. Konzumiranje droge vodi ravno u zatvor, a katkad i na gubilište. Nakon stanke uvedene za vrijeme pandemije COVID-a, opet se izvršavaju smrtne kazne vješanjem.

Pratimo svakodnevni život građana Singapura, prožet zabranama i najsuvremenijom tehnologijom. U školama i bolnicama, na tržnicama i ulicama nadzorne kamere su sveprisutne. Upoznat ćemo i ljude koji su na vlastitoj koži osjetili strogost režima: bivšeg zatvorenika koji je proveo 25 godina iza rešetaka zbog običnog prekršaja, a zatim mu je dosuđena i tjelesna kazna. Ili demokratske aktiviste koji sanjaju o većoj slobodi, ali onda završe u zatvoru.Snimili smo i obitelj čovjeka koji čeka izvršenje smrtne kazne. Njegov zločin: imao je kod sebe 35 grama heroina, a posjedovanje više od 15 grama automatski se kažnjava smrću.

FOTO: HRT

Back to top button