Život

Nema sarmi, nema putovanja… Ali u Hrvatskoj postoji jedna od najboljih staza za skijanje

Pandemija je svima, a posebno ljubiteljima skijanja pomrsila račune. Ove godine nismo gledali kolone domaćih skijaša sa sarmama u prtljažniku kako čekaju prelazak granice i odlazak na neko od skupocjenih stranih skijališta. Domaće je domaće i to samo nekoliko kilometara od centra grada. Dobro staro Sljeme.

Brdo s kojeg su u osvajanje brojnih medalja i promociju Hrvatske krenuli Janica i Ivica Kostelić, Filip Zubčić i brojni drugi, vikendom je prepuno domaćih skijaša. Snijega ima, sunca ima, okrijepe ima, temperature su baš onakve kakve trebaju biti u ožujku. Što čovjeku za bijeg od svakodnevice više treba. Za one prave ljubitelje skijanja, koji nemaju taj luksuz da mogu na Sljeme preko tjedna, svakako je preporuka vikendom doći što ranije.

Gužva počinje nešto iza deset sati i nakon toga skijanje postaje pomalo naporno. Oni koji love prve žice, sigurno će se u sat ili sat i pol na relativno praznoj i dobro uređenoj stazi kvalitetno spustiti nekoliko puta (skijaškim rječnikom, odradit će nekoliko rundi).  Do skijališta na Sljemenu možete na dva načina. Jedan je onaj od strane grada, centra. Drugi, onaj koji nudi više mogućnosti za pronalazak parkirnog mjesta je sa Zagorske strane, iz Bistre. Koji god odabrali, ako slučajno volite duže spavati računajte na nešto teži pronalazak mjesta za parkiranje automobila.

Cijena ski karte, za cijeli dan je 100 kuna. Nakon odrađenih rundi na skijama, okrijepu možete pronaći na vrhu, u nekoliko ugostiteljskih objekata. Stolovi i stolci, iako su na svježem zraku razmaknuti su prema epidemiološkim pravilima. Možete bezbrižno uživati u čaju, kavi, pivu, rakiji ili nekom drugom vama dragom piću. Za one koji tek ulaze u svijet skijanja ili snowborda tu su i brojne škole koje nude prve skijaške korake. Opremu također možete iznajmiti. To je svakako preporuka ako ste početnik.

Tek nakon što proskijate, preporuka je o pronalasku i kupovini vlastite opreme. Još jedna zanimljivost Sljemena je ta da prve skijaške zavoje savladavate na stazi gdje se održava skijaški kup. Prevedeno, to je kao da vozački ispit polažete na nekoj od staza na kojoj se vozi Formula 1. Uistinu prava rijetkost, iz prve ruke prolazite preko popularnog filtera, prijelomnice ili Erberovog puta. Sljeme osim crvenog spusta koji je za one iskusnije nudi plavi i zeleni, kao i bijelu livadu. Karte možete kupiti i online, što je novost od ove godine. Ne ostaje vam ništa drugo, nego put Sljemena, skijali ili ne, zasigurno ćete uživati. Skijajmo domaće!  

Tekst i foto: Vanja Margetić

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.


Back to top button