Zanimljivosti

Sjajna priča nedaleko Zagreba. Ovim ljudima osigurat će se dostojanstven život

„Srce“ – Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji provodi projekt „Okruženje za samoostvarenje“ kojim se, u suradnji s dva partnera – Zagrebačkom županijom i Gradom Sveti Ivan Zelina,  planira izgradnja zgrade za organizirano stanovanje. Danas, 24. lipnja 2021. godine, položen je kamen temeljac kojim je svečano obilježen početak izgradnje.

Projekt se provodi prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.097.112,11 kn, a osigurat će se u 100%-tnom iznosu bespovratnim sredstvima, za koja je dana 01. srpnja 2020. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Župan Zagrebačke županije mr.sc. Stjepan Kožić kazao je kako je ovo iznimno važan projekt kako za Grad Sveti Ivan Zelinu, tako i za Zagrebačku županiju. „Ne bi bilo ovog projekta bez marljivih članova Udruge koji su znali prijaviti projekt kako bi ostvarili bespovratna EU sredstva. Ovo je kvalitetan nastavak njihovog rada kojim će skrbiti o djeci i zajednici u cjelini. Da imamo ovakvih udruga više u društvu, bili bi i više socijalno osjetljivi.“ Zagrebačka županija je do sada financirala rad Udruge sa više od milijun kuna te će ju nastaviti pratiti i dalje kako bi se dizala kvaliteta brige za štićenike.

Ovo je šesti je po redu projekt Udruge i bit će velika prekretnica u njihovom radu jer će njihovim članovima omogućiti veću samostalnost te odabir svog mjesta za život kakav žele. Organizirano stanovanje je namijenjeno osobama s invaliditetom koji trebaju podršku kako bi živjeli u zajednici, te će im se pružiti stan, podrška u usvajanju vještina i samostalnog života.  „Suradnja Grada Sveti Ivan Zelina i Udruge je od njihovog samog osnivanja i redovito se financira njihov rad. Partneri smo na svakom njihovom projektu i podržavamo njihova nastojanja. Ovo je kruna ove suradnje i njihov najveći projekt do sada u kojem ćemo i dalje pomagati“, rekao je gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zelina Hrvoje Košćec.

Svrha ovog projekta je prevencija institucionalizacije te doprinos razvoju mreže izvan institucijskih usluga i službe podrške u zajednici – Gradu Svetom Ivanu Zelini i okolnim gravitirajućim područjima.  „Unatrag nekoliko godina promišljali smo da ćemo morati neminovno nadograditi našu uslugu pružanja skrbi. Zahvalni smo što smo zajedno s Gradom uspjeli realizirati mogućnost da se zgrada nalazi u neposrednoj blizini naše Udruge što će značiti da će korisnici ostati u zajednici. I dalje će im biti dostupni brojni sadržaji koje pružamo, te neće morati odlaziti u nove nepoznate sredine“, naglasila je predsjednica Udruge Đurđa Penava.

Župan Kožić, gradonačelnik Košćec i predsjednica Udruge Penava simbolično su položiti kamen temeljac i povelju Udruge za početak izgradnje zgrade. Zgrada je predviđena i prilagođena za 12 osoba s invaliditetom, te prostora za boravak i radne aktivnosti. Planirani završetak izgradnje svibanj 2023. godine, te će im postati dom na najprimjereniji mogući način, kako žive i u svojim domovima. U pripremi je i novi projekt senzibilizacije i pripreme  zajednice  kako bi se članovi što prije prihvatili i dala im se podrška u životu i radu.

FOTO: PROMO


Back to top button