Zdravlje

Šećerna bolest: Prepoznajte svoj rizik, saznajte svoj odgovorPovodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, KOPB-a i pneumonije, Hrvatski savez dijabetičkih udruga održao je javno- zdravstvenu akciju besplatnog mjerenja šećera, tlaka, indeksa tjelesne mase te spirometriju.

„Procijenjuje se da je u Hrvatskoj pola milijuna oboljelih od šećerne bolesti, što je doista velik broj. Posebice je alarmantno to što velik broj niti ne zna da u sebi nosi ovu bolest, koju najčešće zovemo tihom ubojicom, jer nema prepoznatljive simptome. Naime, prema posljednjem istraživanju Međunarodne dijabetičke federacije (IDF), kod čak dvije od tri osobe pri postavljanju dijagnoze šećerne bolesti ustanovljeno je da već imaju neku od komplikacija dijabetesa. I to je nešto što zbog čega moramo hitno reagirati kako bismo to promijenili. -rekla je mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, voditeljica kampanje „Reagiram i preveniram“.

Zbog sve većeg broja oboljelih od ove kronične nezarazne bolesti izrađen je plan Nacionalnoga programa za šećernu bolest za koji se stručnjaci nadaju kako će ubrzo biti i usvojen.

„Početkom prosinca ćemo predstaviti prvi nacrt plana Nacionalnog programa. Taj Nacionalni program napokon će rezultirati ranim otkrivanjem šećerne bolesti. Odnosno, biti će usmjeren na prevenciju, kao i na rano otkrivanje i liječenje bolesti. Na taj način ćemo probati smanjiti i spriječiti kronične komplikacije koje doista čine velik financijski teret za zdravstveni sustav, ali utječe i na obitelj oboljelog kao i na kvalitetu života.“ – poručio je prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik SK Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma pri HLZ.

Upravo je pri kraju i pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda.

„Gotovo 80% pregledanih ima odgovarajuće rizike za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti. Tu spada i šećerna bolest. Tako da u sklopu Nacionalnog programa preventivnih zdravstvenih pregleda, između ostalog, biti će i pregled

glukoze u krvi i HB1C. Vjerujemo da će to pridonijeti smanjenju učestalosti ili barem ranom otkrivanju šećerne bolesti.“ – rekao je doc.dr.sc. Tomislav Benjak, dr. med., spec. javnog zdravstva i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu HZJZ-a.

„Ministarstvo zdravstva snažno podržava preventivne aktivnosti, a jedna od njih je i uvođenje preventivnih programa radi otkrivanja kroničnih nezaraznih bolesti. Kada su u pitanju šećerna bolest, kardiovaskularna bolest, plućni bolesnici, onda moramo naglasiti da je danas potrebno cijepiti se protiv gripe i pneumokokne bolesti, jer upravo u toj skupini bolesnika očekuju se veće komplikacije. Oni su 10 puta više izloženi mogućnosti srčanoga udara kada je u pitanju gripa. Jer, gripa i pneumokok doista za ovu skupinu bolesnika može završiti i fatalno.- poručila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., univ. mag. sanit. publ., načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam.

„Potrebno je kontinuirano promovirati zdrave stilove života i promicati zdravo življenje, s ciljem podizanja svjesnosti o šećernoj bolesti i ukazivanja na važnost prevencije i redovite samokontrole i kontrole ali i osvještavanja građana o problematici šećerne bolesti, bolesti modernog doba, koja ima izrazito nepovoljan trend porasta broja oboljelih osoba u posljednjih nekoliko desetljeća.“- rekla je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.

Sezona je respiratornih bolesti, pa stručnjaci pozivaju osobe s kroničnim nezaraznim bolestima na veći oprez.

„Plućne bolesti su jedne od najčešćih bolesti u populaciji, a najčešće su astma, KOPB, upala pluća, kao i karcinom pluća. Procijenjuje se da negdje oko 11% odrasle populacije boluje od KOPB-a. No, mnogi bolesnici ne znaju da imaju tu bolest. Naime, pušenje je jedan od najznačajnijih faktora, pa često oboljeli prve simptome KOPB-a pripisuju pušenju. Kako smo u sezoni respiratornih bolesti, u Klinici za plućne bolesti Jordanovac nedavno je krenulo i cijepljenje protiv pneumokoka koji uzrokuje tešku upalu pluća, a to se cjepivo upravo preporuča osobama s KOPB-om.“- izjavila je prof. dr. sc. Gordana Pavliša, dr. med., specijalist internist, Klinika za plućne bolesti KBC Zagreb.

Javno- zdravstvena kampanja „Reagiram i preveniram“  već drugu godinu zaredom educira i poziva građane na prevenciju, a to je da se na vrijeme cijepe i zaštite od respiratornih bolesti. Gripa ili pneumokok, koji uzrokuje tešku upalu pluća, za osobe koje su u povećanom riziku, može dovesti do neželjenih zdravstvenih posljedica.

Ovogodišnji slogan povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se službeno obilježava 14. 11. jest „Prepoznajte svoj rizik, saznajte svoj odgovor“.

FOTO: PROMO

Back to top button