Život

RIJEČKA GASTRO OAZA Ako dolazite u ovaj lučki grad, ovo je mjesto gdje mogu uživati sva vaša nepcaBogati doručak, sjajni kokteli i slasni večernji zalogaji čine ‘Kod Zajca’ jednim od trenutno najzanimljivijih odredišta u Rijeci

U neposrednoj blizini centralnog mjesta gradske kulture u Rijeci – Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca – nalazi se istoimeni bar. Oboje svoje nazive duguju Ivanu Zajcu, jednom od najpoznatijih hrvatskih skladatelja, rođenom u Rijeci, koji se smatra utemeljiteljem i ocem hrvatske opere. Omiljeno odredište brojnih Riječana i njihovih gostiju, ‘Kod Zajca’ godinama slovi kao jedno od najpopularnijih mjesta za popiti jutarnju kavu, posebice vikendom, s obzirom da se nalazi tik uz glavnu riječku tržnicu, ili pak čašu dobrog vina, nakon što večer preuzme glavnu riječ.

Ovdje se poslužuje Hausbrandt, mirisna i aromatična kava vrhunske kvalitete sa stogodišnjom tradicijom, koja stiže iz susjedne Italije, odnosno obližnjeg Trsta, uz koju divno paše topli, hrskavi kroasan, novitet u ponudi Zajca. Naime, svjesni važnosti prvog obroka u danu, ‘Kod Zajca’ tim odlučio je proširiti svoju ponudu pa tako njihovi gosti, osim u omiljenom francuskom doručku, odnedavno mogu uživati i u slasnom tostu i club sandwichu, kao i u nekoliko različitih vrsta omleta. Savršen doručak na najbolji način zaokružuje čaša svježe cijeđenog soka, bilo da se radi o klasičnoj cijeđenoj naranči i limunadi, ili pak nešto kreativnim verzijama s jabukom, ananasom i špinatom, zatim zelenim eliksirom keljem, celerom i jabukom i energetskom bombicom od naranče, đumbira i mrkve.

‘Zajc’ je također pažljivo osluškivao želje svojih gostiju, stoga je u svoju ponudu uveo i desetak sjajnih bistroloških jela, priskrbivši si tzv. ‘wine & dine’ titulu. I baš kao što kroasan ili sendvič pristaju uz kavicu u jutarnjim satima, tako uz čašu vina pristaju slani zalogaji tipični za primorsko podneblje, poput srdelica u tempuri, paniranih kozica, friganih lignji, fish&chips, brusheti s inćunima, carpacccia i tartara od tune. Ljubitelji mesnih okusa odlučit će se za beef tartar, pileće prutiće u sezamu, salatu od piletine ili pileći pate. Važno je naglasiti kako se nova ponuda jela poslužuje i tijekom ručka, što Zajc čini idealnim odabirom za kratak predah od posla.

Rijeka je ovim potezom dobila još jedno šarmantno gastronomsko odredište, koje će nesumnjivo osvojiti srca Riječana, ali i mnogih drugih, koji dođu posjetiti ovaj lučki grad. Nalazi se na adresi Verdijeva 7a.

Foto: Zoran Bakić

Back to top button