Showbiz

Povratak dubrovačkog kantautora nakon duže pauzeRomantični trubadur, šansonjer ali i roker, kantautor Buco Pende, nakon bogate umjetničke karijere, sjajnih dueta i bendova s kojima je proveo najveći dio svog glazbenog stvaralaštva, nakon dulje pauze vratio se na pozornicu. Proteklog ljeta u svom rodnom Dubrovniku održao je dva uspješna koncerta, odnosno ponoćne serenade u palači Sponza, uz gitarsku pratnju  Srđana Kadrića, s kojim će u petak, 22. prosinca 2023., održati i koncert u Zagrebu, u Novinarskom domu (Perkovčeva 2).

Zagrebački koncert, uz neke novije pjesme, bit će i svojevrsni podsjetnik kroz vrijeme najvećih uspješnica koje pamte brojne generacije, kao Cvijeta, Neusnule noći, Dobro jutro Margareta, Lula starog kapetana, Povratak, Ako odem…

Glazbenu priču opisao je novinar Slobodan Nano Vlašić: „Početkom sedamdesetih meteorski uspon popularnosti doživjeli su mladi dubrovački glazbenici Ljubomir Buco Pende i Srđan Gjivoje, do danas zapamćeni kao duo Buco i Srđan. Otpočeli su najprije izvodeći izrazito uvjerljivo pjesme s repertoara inozemnih zvijezda. Uslijedile su posebno za njih pisane pjesme Đela Jusića i Josipa Sliška, da bi se uspješna karijera dubrovačkog dvojca nastavila Bucovim autorskim skladbama“, podijelio je Vlašić, dodavši kako su njihov glazbeni stil označili Bucov osobit vokal, način pjevanja, prepoznatljiva boja glasa te dosljedna vjernost dubrovačkom govoru.

Prije skoro pedeset godišta, improvizirajući melodiju na Lorkine stihove, učinio sam prvu pjesmu. S vremenom me je sve više gustala i odvažio sam se velikog pjesnika zamijeniti svojim mladalački nespretnim stihom. Nazvao sam je Zelenci. Godištima poslije, Srđan i ja počinjali smo ponoćne serenade u Sponzi, sljubeć početne taktove s batom Mara i Bara. Ponoćne serenade ovog ljeta su krasno primljene od publike ili kako je gospar Kalajdžić napisao u Dubrovačkom vjesniku: „Bilo je lijepo i sjetno, a opet veselo uz golemu dozu nostalgije koja vodi u neka ljepša, sretnija vremena.“, prisjetio se Buco, a zahvalio se i kolegi Srđanu Kadriću: „Dugo smo pripremali prvi nastup, ma mogu rijet, vajalo je! Srđan je uspio postići da gitara trankvilecom i đentilom pratnjom zagrli tekstove pjesama.”

Više informacija o koncertu, kao i ulaznice, možete pronaći na entrio.hr.

FOTO: PROMO

Back to top button