Showbiz

Portal Pametni gradovi – ideje i informacije na jednom mjestuŽelite li se pohvaliti dobrim i pametnim rješenjima koja već primjenjujete u svome gradu ili ste tek u potrazi za dobrom idejom? Posjetite portal Pametni gradovi koji od početka podupire i promovira naša Udruga.

Izazovi s kojima se sve više suočavaju gradovi budućnosti uključuju prometna i populacijska zagušenja, zagađenja, duže lance opskrbe hranom, kriminal, klimatske promjene, nejednakost dohotka, sporu i neučinkovitu državnu birokraciju i gomilanje instanci i institucija, korupciju, nesigurnost, nedostatak pristupa osnovnim uslugama i preduvjetima opstanka – zdravstvenoj zaštiti, stanovanju i obrazovanju…

Urbani svijet uvelike radi na planiranju gradova budućnosti i zalaže se za dizajn zajednice koji je usmjeren na ljudsku interakciju. Većina tehnologa i inženjera zauzeta je istraživanjem kako graditi pametne gradove i koje im mogućnosti dati. No također je važno pitati tko će živjeti u njima i što znači biti građanin pametnog grada. Upravo se tim temama bavi portal Pametni gradovi.

Predviđa se da će globalno tržište pametnih gradova doseći 400 milijardi dolara godišnje do kraja 2020. a do 2025. stvorit će poslovne prilike s tržišnom vrijednošću od 2,46 bilijuna američkih dolara. Pametni će gradovi dati više digitaliziranih usluga i jaku infrastrukturu za analizu podataka, što će dovesti do povećane potrošnje na tehnologiju. Što znači da ćemo čuti više o usponu pametnih gradova i njegovim širenjima. Uz to, tehnologija pametnih kuća također će rasti i postajati interaktivnija s ljudima. Prema istraživanju, industrija pametnih kuća doseći će 50 milijardi dolara do kraja 2020. Internet stvari (IoT) neprestano se širi i nastavit će to činiti ubuduće. Razmještanje 5G mreža dramatično će ubrzati upotrebu povezanih IoT uređaja s preko 20 milijardi već predviđenih.

Gdje je tu Hrvatska?!

Hrvatska je, uglavnom, sramežljivo krenula u tom smjeru. To je još jedan od razloga zašto je pokrenut portal http://www.pametni-gradovi.eu/ čiji je cilj postati relevantno mjesto za informiranje javnosti o temama sastavnica pametnih gradova kao što su proizvodi i usluge za projekte pametnih gradova, digitalizacija, 5G, IoT, mobilnost, zelena i održiva energija, znanost, obrazovanje, sigurnost i druge.

Također, u Hrvatskoj postoje mnoge, manje ili veće, kvalitetne tvrtke koje imaju sjajna vlastita pametna rješenja ili su zastupnici vrhunskih svjetskih brendova koji imaju i znanje i iskustvo u raznim sferama razvoja pametnih gradova. Želja je promovirati njihova rješenja, njihove proizvode i usluge te ih spajati sa županijama, gradovima i općinama koji traže pametna razvojna rješenja i žele pronaći najbolje proizvode i usluge po mjeri svoje sredine.

Pozivamo vas stoga da budete prisutni na portalu, iz njega crpite ideje drugih gradova, umrežavate se s tvrtkama koje vam nude pametna, povoljna i provjerena rješenja te pratite novosti.

FOTO: Promo Pametni gradovi

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Back to top button