Zanimljivosti

Pogledajte kako su kreativni :) Dajte im priliku da budu ravnopravni

Radno-terapijski postupci namijenjeni su osobama čije su sposobnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti umanjene razvojem, ozljedom ili bolešću, starenjem, psihološki, socijalno, kulturno, ili kombinacijom navedenoga.

U Udruzi Srce, radionice kreativnog i likovnog izražavanja za osobe s invaliditetom provode se u sklopu trogodišnjeg Programa usluga za osobe s invaliditetom. Poticanjem osoba s invaliditetom na korištenje različitih tehnika i materijala kroz kreativne radionice nastoje se otkriti i probuditi njihovi skriveni potencijali. „Svi smo mi, u većoj ili manjoj mjeri, vizualna bića. Cijenimo ljepotu koju uočavamo i volimo biti okruženi njome, a svatko od nas ljepotu percipira na drugačiji način. Savršena ljepota radova članova Udruge Srce, nalazi se upravo u njihovoj nesavršenosti“, kaže predsjednica Udruge Đurđa Penava.

Ovu Udrugu iz Svetog Ivana Zeline, osnovala je nekolicina roditelja entuzijasta, koji su suočeni sa mnogobrojnim preprekama i inertnošću društva prema potrebama njihove djece, željeli stvoriti jedno drugačije i bolje okruženje za život svoje i sve ostale djece i odraslih s teškoćama. Cilj Udruge je ostvarivanje punog potencijala svake osobe za ravnopravan život u zajednici.

Radno-terapijski postupci provode se isključivo kroz funkcionalnu, pojedincu svrsishodnu aktivnost, tj. kroz bilo koju svakodnevnu aktivnosti iz područja samozbrinjavanja, produktivnosti i slobodnog vremena. „Bitno je da se korisniku omogući da sudjeluje u onim aktivnostima koje on sam izabere i koje za njega imaju svrhu i značenje u životu“, naglašava Penava.

Medij za provođenje je raznolik. Ako su u program uključena djeca onda je medij za postizanje svih ciljeva (koji su postavljeni u dogovoru s roditeljima) najčešće igra. Kod odraslih osoba medij može biti: kuhinja gdje se provode aktivnosti vezane uz hranjenje i pripremu jela, kupaonica (pranje ruku, održavanje oralne higijene, sl…), te soba u kojoj se provode aktivnosti odijevanja i svlačenja, pisanja, sl… Čest medij za provedbu ovih aktivnosti u Udruzi Srce su i kreativne radionice. One se provode grupno, ali svaka komponenta aktivnosti je pojedincu dodijeljena s namjerom i svrhom obnavljanja i održavanja senzomotoričkih, kognitivnih i psihosocijalnih komponenti.

„Glavni cilj radno-terapijskih postupaka je da dijete/odrasla osoba bez obzira na razlog i poteškoće vezane uz njihova razvojna odstupanja ili invaliditet postignu što veći stupanj samostalnosti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti“, ističe Penava.

Mogućnosti likovnog i kreativnog izražavanja osoba s invaliditetom su vrlo velike. Kreativne i likovne radionice potiču na stvaranje novih ideja, razvijaju maštovitost, vode prema originalnim rješenjima problema i novim poveznicama između postojećih ideja ili pojmova. Pored toga, različite aktivnosti poput crtanja, slikanja, modeliranja, uporabe kolaža i dr. materijala, mogu poslužiti kao sredstvo komunikacije i osvještavanja svjesnih i nesvjesnih ljudskih reakcija.

Odlične prigode za različite radionice su i blagdani. Tako su povodom nadolazećeg najvećeg katoličkog blagdana – Uskrsa članovi Udruge izradili brojne čestitke, prigodne poklone i maske. Njihove radove možete vidjeti na fotografijama.

FOTO: PROMO

Redakciju možete pratiti i na Facebooku te Instagramu.


Back to top button