Život

Pogledajte kako je bilo na krštenju mošta podno Martin bregaMartinje u Dugom Selu tradicionalna je vinska kulturno-zabavna manifestacija kojom se mošt ‘krsti’ i postaje mlado vino, a izvodi ju dugoselski KUD „Preporod“.

Nakon što je prošlogodišnja manifestacija otkazana, ove su godine dugoselski vinari donijeli svoja vina na „krštenje“. Svi posjetitelji imaju priliku kušati mlada vina i vinogradarske kobasice, što je tradicijska martinjska gastronomska ponuda. Centralna manifestacija po kojoj je Dugo Selo nadaleko poznato je Martinje za koje su domaćini pripremili bogat program. Kako se krštenje mošta čuva kao tradicija, tako je i kroz nekoliko izložbi i radionica predstavljena bogata dugoselska i hrvatska baština. 

„Bilo je teško organizirati ovakvu manifestaciju u ovim teškim i zahtjevnim vremenima. Sveti Martin je bio veliki humanitarac, zaštitnik je vinogradara i ponosan sam što je i zaštitnik našeg Grada. Ovom prilikom čestitam svim građanima Dugog Sela Dan njihovog Grada“, rekao je gradonačelnik Grada Dugo Selo Nenad Panian.

„Cijela manifestacija je započela u petak koncertom popularnog Jole koji je bio oduševljen. Ono što je još važnije, i publika je bila oduševljena, jer nam treba malo opuštanja uz veliku dozu odgovornosti. Jučer je se dogodio i centralni događaj manifestacija – krštenje mošta“, dodao je Panian.

Tradicijski obred kojim mošt postaje vino središnji je događaj martinskih dana. Martinski biskup Kristijan Vinojčić, uz kumstvo dugoselskog gradonačelnika Nenada Paniana, obavio je taj  za vino najvažniji obred. Pratili su ih tamburaši, pjevači i plesači KUD-a „Preporod“.

„Usprkos svemu, tradicija krštenja mošta se nastavlja nakon što je prošle godine bila otkazana zbog svima znanih razloga. Pripremljen je bogat stol, od martinske guske s mlincima, pečenih krvavica sa zeljem, buncek s hrenom, kiflice i ostala tradicionalna hrana koja se jede za martinje“, kazao je biskup Vinojčić, te opisao svoju ulogu; „Moja uloga u cijeloj manifestaciji je da pretvorim mošt u vino uz sljedeću molitvu. Moštek ja te krstim u vino u ime Bakusa oca vina, u ime Sv. Martina njegovoga sina i Sv. Duha od kojega moštek kuha. Na ti malo soli da nas od tebe glava nigdar ne boli. Mir budi uvijek s tobom. Da budeš navek pun duha i jakosti. Amen“.

Posjetitelji su mogli kušati mlada vina dugoselskih vinara, i degustirati bogatu gastronomsku ponudu koju ovaj kraj nudi. Nakon ceremonije sve prisutne je zabavio koncert Tamburaškog sastava BEGINI.

Današnji dan je posvećen najmlađima. Priprema se i obilje zabave pa će se uz kreativne radionice moći pogledati dječji mjuzikl Plesnog kluba Lana, predstavu Klaun Ludek, te crtani film.  U sklopu programa održat će se i nastup stand up komičara, te pub kvizovi.

Sv. Martin je zaštitnik dugoselske župe, on je prvi svetac koji nije bio mučenik. Bio je blizak siromašnima i progonjenima zbog čega je u 27 godina biskupstva suočavan s brojnim progonima i pritiscima. Umro je 397. godine, a njegov se kult brzo nakon smrti proširio čitavom Europom. Ono po čemu je sv. Martin najpoznatiji jest Martinje – kada se „krsti mošt“ koji tim činom „postaje vino“. Sv. Martin je svetac koji nije pio vino jer je kao redovnik bio apstinent, a postao je poznat po vinu.

FOTO: PROMO

Back to top button