Život

Pogledajte kako je bilo na Bučijadi

Sedamnaesto izdanje najveće i najposjećenije turističko-gospodarske i gastronomske manifestacije posvećenoj buči u Hrvatskoj otvorena je danas u Ivanić-Gradu.

U organizaciji Turističke zajednice Ivanić-Grada sa suorganizatorima i uz pokroviteljstvo Grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Hrvatske turističke zajednice u Ivanić-Gradu se održava 17. Bučijada i 7. Festival igračaka. „Iz godine u godinu ova manifestacija niže uspjehe s bogatom ponudom, atraktivnim programom i prezentacijom proizvoda od buče. Velik odaziv proizvođača, izlagača, ali i posjetitelja dokazuje kako je ova manifestacija postala simbol ovog kraja i svake godine privlači sve više ljudi“, kazao je izaslanik predsjednika Sabora Dražen Bošnjaković.

Na ovogodišnjoj prodajnom sajmu sudjeluje više od 170 izlagača iz cijele Hrvatska, od toga 28 proizvođača bučinog ulja, 14 ekoloških poljoprivrednih gospodarstava i 50-tak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji ponuditi svoje buče, bučino ulje, proizvode od buče te ostale eko-etno proizvode u samom centru grada, na više lokacija.

„Ovo je najveća gospodarska, turistička, kulturna i gastronomska manifestacija ovakvog tipa u Hrvatskoj koja promovira proizvođače buče, bučinog ulja i proizvoda od buče ne samo lokalno, nego iz cijele Hrvatske. Osim promocije buče i njezinih proizvoda ovo je dobra prilika svim proizvođačima da promoviraju svoje proizvode i nađu si nova tržišta što je izuzetno važno za male proizvođače i OPG-ove“, rekla je izaslanica predsjednika Vlade RH Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma. Dodala je kako je i ove godine Hrvatska prepoznata kao najuspješnija i najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu te je uvjerena kako će takva ostati i u budućnosti, čemu Zagrebačka županija i Grad Ivanić-Grad daju velik doprinos.

I ove godine ugostitelji su pripremili kreativne jelovnike od buča u svojim prostorima, restoranima te seoskim imanjima poput juha od buče, rižota s bučom ili kremšnite od buče. Na gradskom trgu uz pivo od buče i autohtono vino škrlet, nude se gastro zalogaji i bučnica. Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije naglasio je Županija jako ponosna na ovu  najveću i najznačajniju manifestaciju, koja je prerasla okvire samog Grada i Županije. „Izdvajamo preko milijun kuna ove godine na manifestacije ovakvog i sličnog karaktera u Županiji jer iste svojim trudom, radom i djelovanjem doprinose prepoznatljivosti i turističkom razvoju.“

„Ponovno smo se okupili u centru Ivanića gdje su nam naši proizvođači pripremili razne gastro delicije, a najmlađi mogu uživati u festivalu igračaka. Želja mi je da u budućnosti ovo postane međunarodna manifestacija koja će na jednom mjestu uz hrvatske okupiti proizvođače iz okolnih zemalja. Nadam se da ćemo dogodine, bez korone, uživati u još ljepšoj i još sjajnijoj 18. Bučijadi“, rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

U sklopu otvaranja manifestacije, službeno je svoja vrata otvorio i „Edukacijsko-prezentacijski centar bučinog ulja“ Udruge proizvođača bučnog ulja Hrvatske i Grada Ivanić-Grada, u kojem će se moći pogledati kako se preša  hladno prešano bučino ulje. „Centar je mjesto u kojem će se 365 dana u godini moći prezentirati bučijada i bučino ulje i gdje će se moći ova naša lijepa priča pričati cijele godine. Ovdje možete doći i kupiti bučino ulje iza kojeg stoji certifikat i garancija kvalitete, brenda razvijenog od naših vrijednih proizvođača“, rekao je Leš. Na inicijativu gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Javora Bojana Leša Zadruga CRNA KAP iz Ivanić-Grada pokrenula je osnivanje Edukacijsko-prezentacijskog centra bučinog ulja u Ivanić-Gradu, u prostoru Gradske tržnice kojom upravlja Komunalni centar Ivanić-Grad. Posjetitelji će biti upoznati s desetogodišnjim radom Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske u uskoj suradnji sa znanošću na podizanju kakvoće bučinog ulja, educiranju proizvođača i potrošača kroz stručne skupove, gastro radionice, pisane materijale i istupe u medijima, te fazama stvaranja brenda Buchusha.

Otvoren je i 7. Festivala igračaka koji se održava na SP Zelenjak i uz SB Naftalan gdje je pripremljen bogat program za najmlađe, od igraonica, radionica, predstava, sajma igračaka  do Prvog pljeska.

Gradske ustanove i udruge pripremile su brojne izložbe, tako se u prostoru POU može pogledati izložba „150 godina Ivanić-Grada“, u Muzeju Ivanić-Grada „Kultura i povijest Ivanić-Grada“, uz Vatrogasni dom Ivanić-Grad izložbe gljiva i malih životinja. Organizirano  je nekoliko tematskih turističkih šetnji s polaskom od Centra za posjetitelje uz tržnicu.

Zabavni dio programa zagarantiran je kroz cijeli dan, a posebno s večernjim koncertima Petra Graše, Đanija Stipaničeva i Renate Sabljak. Gradom šeću KUD-ovi u tradicionalnim moslavačkim i posavskim nošnjama, a u Parku hrvatskih branitelja postavljeno je malo Buča selo i atraktivne dekoracije od buča po kojima je ova manifestacija prepoznatljiva.

Manifestacija se održavala uz pridržavanje svih važećih epidemioloških mjera.

Dođi, okusi, osjeti, vidi – 17. Bučijadu!

FOTO: PROMO


Back to top button