Showbiz

Ovo je slikovnica koju će vaše dijete obožavati!

Novinarka Marija Pajić i dizajnerica Anamarija Asanović, udružile snage i stvorile prekrasnu slikovnicu koju će zavoljeti svaki mališan, ali i roditelj.

„Život piše priče, da mi je ko reka’, ja mu ne bi virova“, stihovi su Oliverove pjesme koji i više nego savršeno opisuju slikovnicu i čitavu priču oko nje, koja prije svega, nosi snažnu poruku o važnosti prijateljstva i zahvalnosti.

Čovjek nije svjestan svoje snage dok ne naiđe na strah i neizvjesnost, jer najčešće su teže životne situacije okidač koji kada sve ono loše prođe, iznjedri nešto čemu se nismo nadali. To je jako dobro na svojoj koži osjetila Marija Pajić, dugogodišnja televizijska novinarka i kolumnistica. Njezina trudnoća bila je pravi životni izazov. Sama u bolnici usred pandemije. Osjećaji koji tada prožimaju majku, nezamislivi su. Ali, nakon kiše izađe duga, ona najljepših boja. Upravo je maleni lav Ivo, najljepša duga koju su roditelji mogli zamisliti. Sretan i zdrav dječak koji svakodnevno unosi radost i čija su snaga i borbenost, ali kako Marija kaže i tvrdoglavost, učinili da nastane slikovnica – „Kapetan Ivo u lovu na dugu“.

„Prvi put u životu, ja sam u bolnici. Doktori kažu – prognoze su loše. Ako se rodiš, rodit ćeš se prerano, nespojivo sa životom. Vani pandemija, ja sama sa svojim košmarom u glavi guglam može li preživjeti beba s 500 grama. Gdje god gledam, fotografije sretnih trudnica, baby showera, otkrivanja spola, kupovanja kolica. Sve ono što sam ja htjela tebi, a nisam ti mogla dat. Onda sam okrenula ploču i počela vjerovati da će Ivo bit jednako tvrdoglav kao njegova mama. I bila sam u pravu! Gledati ga kako raste iz dana u dan, sjetiti se kako je bilo držati bebu od 1600g i uživati u ovom ludom majčinskom putovanju s njim je nešto najbolje ikada“ – poručuje Marija.

Splitska modna dizajnerica – Anamarija Asanović, zaslužna je za divne ilustracije bez kojih slikovnica ne bi bila ono što je danas. „Bila sam preuzbuđena kada smo krenuli, bio mi je to velik izazov jer nikada to nisam radila! Svakom crtežu sam pristupila u potpunosti, trebalo je tu dosta ukomponirati, možda nekome nebitnih, ali meni vrlo bitnih stvari! Moja kći Zorka je oduševljena i presretna što je u priči i što sam radila na ovoj slikovnici. Naime, u priči se pojavljuje gusarica Zorka koja spasi kapetana Ivu. Sada moram crtati svakog njezinog prijatelja kao gusara. Ne mogu vjerovati da napokon imamo slikovnicu“ – dodaje Anamarija.

Slikovnicu prati i glazbena podloga koju potpisuje Sonja Dundić, kojoj je ovo također prvi izlet u glazbene vode. Autorske pjesme Kapetan Ivo u lovu na dugu, Gusarica Zorka i Tik-Tok, nastale su u splitskom studiju Darija Marunčića. Mogu se poslušati na službenom Youtube kanalu „Kapetan Ivo u lovu na dugu“, a članovi benda Trio Gušt – Želimir Dundić Dundo, Rade Konstantinović i Gordan Šegvić – Šegva, otpjevali su back vokale.

Kako je maleni Ivo beba palčić, dio ostvarenih prihoda od prodaje slikovnice, donirat će se Klubu roditelja nedonošćadi „Palčići“. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece te je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću, izuzetno niska.

Ovoga lipnja, Marija, Anamarija i Sonja, sudjelovat će na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku. Dječicu očekuje puno crtanja, pjevanja i čitanja, a više informacija o tome možete pratiti na njihovim službenim društvenim mrežama slikovnice.

Slikovnicu Kapetan Ivo u lovu na dugu, u izdanju poznatog izdavača slikovnica Begen, možete pronaći diljem Hrvatske u knjižarama Hoću knjigu, Školskoj knjizi, Znanju i Tisak Media, kao i na webshopu www.begen.hr

Foto: Martina Pašić, Katarina Radonić, Danijel Galić

Ilustracije: Anamarija Asanović


Back to top button