Zanimljivosti

Ovo je sjajno! Petrinjska obitelj pokrenula humanitarnu akciju

“Budi dobri duh petrinjske stucke” je humanitarna akcija prikupljanja donacija za ubrzanje obnove i nabavu opreme i rekvizita za normalizaciju rada Gradske limene glazbe i Hrvačkog kluba Petrinja. Akciju su pokrenuli članovi obitelji Petračić, brat i sestre koji sredstva za obnovu žele prikupljati ciljano te spojiti kulturu i sport, a upravo ove dvije institucije ističu kao dva velika simbola grada Petrinje. Obnova i nastavak rada bi za sve mlade značila i što skoriji povratak u normalan život u Petrinji. Cilj humanitarne akcije je prikupiti 120 tisuća kuna.

„Često nas ljudi pitaju zašto baš limena glazba i hrvači. Odgovor je vrlo jednostavan: naš cilj je da djeca i mladi u Petrinji imaju gdje provoditi svoje slobodno vrijeme i da su na sigurnom. Vjerujemo da će se država pobrinuti za smještaj, a na nama je da osiguramo očuvanje stoljetne tradicije petrinjskih limenjaka i nastavak nizanja medalja naših petrinjskih hrvača.

Gotovo sve aktivnosti za djecu u Petrinji su nestale u potresima. Nažalost, dio obitelji se odselio jer djeci ne mogu pružiti kulturne i sportske aktivnosti u kojima su djeca bila sjajna i koja su im bila alternativa boravku po parku i kafićima. Infrastruktura i kuće jesu prioritet, ali su i djeca i njihovi talenti.“, ističe Sanja Petračić.

Više od 150 najmlađih članova Gradske limene glazbe te Hrvačkog kluba u potresu je  izgubilo mjesto za sviranje, treniranje i druženje

Gradska limena glazba Petrinja, s tradicijom dužom od 213 godina, najstarija je glazbena udruga u gradu i za Petrinju predstavlja puno više od glazbenog orkestra. Sve do današnjih dana, u različitim oblicima i kroz različite države i uređenja, limena glazba nikad nije na duže razdoblje prekidala svoj rad. Gostovala je i predstavljala Petrinju u mnogim gradovima Hrvatske i Europe i time postala jednim od simbola grada.

Uz gradsku limenu glazbu sam odrasla. Ovom akcijom to želimo omogućiti svim malim Petrinjcima“ nadodaje Iva Petračić.

Hrvački klub Petrinja najznačajnije je i rezultatski najuspješnije sportsko društvo u gradu, s pet naslova prvaka u bivšoj državi i šest naslova prvaka Hrvatske. Članovi kluba bili su i olimpijski pobjednik Vlado Lisjak 1984. godine u Los Angelesu i brončani Milan Nenadić s Olimpijskih igara u Münchenu 1972. godine. 

Prvi kolut naprijed napravio sam u hrvačkoj dvorani u koju me vodio tata. Danas, kao kineziolog znam da je hrvanje izvrsna baza za sve ostale sportove i fantastična aktivnost za razvoj mlade osobe“ zaključuje Tin Petračić.

U humanitarnu akciju „Budi dobri duh petrinjske stucke“ uključili su se i petrinjski umjetnici i prijatelji Petrinje: kipar Mato Andrić, fotograf Besim Mujezinović, lončar Valentino Valent i slikar Josip Pintarić Puco. Oni su za humanitarnu aukciju donirali svoja umjetnička djela: dvije slike, prvu „potresnu stucku“ i fotografije nastale nakon potresa u Petrinji.

Prikupljene donacije u ovoj humanitarnoj akciji bit će direktno i namjenski upotrijebljene za nabavu sportske opreme i rekvizita za rad Hrvačkog kluba te za nabavu službenih uniformi i glazbenog instrumentarija Gradske limene glazbe, a akcija traje do 24. travnja. Sve informacije o ovoj izuzetno vrijednoj akciji možete pronaći na njihovoj web i Facebook stranici.

Zadržimo duh kulture i sporta u Petrinji i pomozimo im izgraditi bolju budućnost!

Podaci za sudjelovanje u humanitarnoj akciji

Ime i prezime vlasnika računa: Sanja Petračić

Adresa: Zvonigradska 39, 10000 Zagreb, Hrvatska

IBAN: HR4223400093511018263 – račun posebne namjene

SWIFT adresa (BIC) Privredne banke Zagreb d.d.: PBZGHR2X

FOTO: Promo

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.


Back to top button