Život

Ovako to izgleda kada 95 biciklista odvozi jubilarni memorijal

U čast i spomen na Stjepana Grgca iz Ivanić-Grad, svake godine treći vikend u kolovozu od 1971., Biciklistički klub “Ivanić” organizira cestovnu biciklističku utrku “Memorijal Stjepan Grgac” koja se boduje za Kup Hrvatske.

Nakon što je prošlogodišnja utrka otkazana zbog COVID-19 epidemije, ove godine utrka je  u  izmijenjenom izdanju.Jubilarni 50. Memorijal Stjepan Grgac održao se u nedjelju 22. kolovoza 2021. godine u Ivanić-Gradu.

Međunarodna cestovna biciklistička utrka održala se pod pokroviteljstvom Grada Ivanić-Grada, Zajednice sportskih udruga Saveza Zagrebačke županije i Ministarstva unutarnjih poslova. Na utrci je sudjelovalo ukupno 95 vozača iz Hrvatske i Slovenije – 15 početnika do 13 godina, 14 početnika do 14 godina, 11 početnika do 15 godina i 55 kadeta, žena i veterana koji su imali zajednički start. Staza utrke bila je: Ivanić-Grad –Križ– Ivanić-Grad.

„Nakon prošlogodišnjeg otkazivanja te utrke zbog epidemioloških razloga, zadovoljni smo što je ove godine epidemiološka situacija bila takva da se 50.Memorijal mogao održati te da su sve četiri utrke prošle bez prometnih nezgoda i težih padova biciklista“,  rekao je Mario Biršić, predsjednik Biciklističkog kluba Ivanić. Biciklistički klub „Ivanić“  uspješno je organizirao ovu utrku  i ove godine pod pokroviteljstvom Grada Ivanić-Grada, Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije i  MUP-a RH te uz pomoć brojnih pripadnika DVD-a iz Vatrogasne zajednice Grada Ivanić-Grada i Vatrogasne zajednice Općine Križ i  drugih sponzora s područja Grada Ivanić-Grada, Općina Križ i Kloštar Ivanić. „Svima se zahvaljujemo na pomoći u organizaciji ove velike utrke koja u predzadnjoj nedjelji u kolovozu svake godine okuplja u Ivanić-Gradu najbolje bicikliste iz Hrvatske i susjednih zemalja. Vjerujemo i nadamo se da će Grad Ivanić-Grad i nadalje nastaviti s ulaganjem u biciklistički sport i biciklističku infrastrukturu-razvoj biciklističkih staza na području Grada Ivanić-Grada s ciljem da Grad Ivanić-Grad i naša utrka i u buduće zadrže visoki renome i ugled kojeg su stekli i imaju u biciklističkom sportu“, istaknuo je Biršić.

Na “Memorijalu Stjepan Grgac” prijašnjih godina redovito su nastupali najbolji biciklisti – reprezentativci Hrvatske i drugih zemalja koje dolaze na utrku. Od prve utrke na kojoj je bilo dvadesetak sudionika, prerasla je u međunarodnu sportsku manifestaciju s preko 250 biciklista iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske. Cestama Ivanić-Grada i šire okolice do sada je prošlo preko 5.000 biciklista, sudionika Memorijala.

Stjepan Grgac je bio jedan od najboljih hrvatskih biciklista svih vremena. Od 1927. postaje članom „Sokola“ – najstarijeg Hrvatskog koturaškog kluba u kojemu će ostati do kraja karijere. Vozio je za svoj matični klub koji je kasnije promijenio ime u „Zagreb 1887“. Godine 1928. postaje biciklistički prvak Zagreba. Postigao je niz uspjeha, a posebno mjesto zauzima nastup na Tour de France 1936. godine,   kao član reprezentacije Jugoslavije. Odvezao je 14 najtežih etapa utrke, ali je zbog vremenske rampe morao odustati. Postigao je rezultat kojeg desetljećima nakon Stjepana Grgca nije dostigao ni jedan biciklist s ovih prostora. S obitelji je živio u Ivanić-Gradu, a život je izgubio nesretnim slučajem 1960. u Sesvetama. Zbirka medalja i nagrada danas se čuva u njegovoj obiteljskoj kući u Kundekovoj 7 u Ivanić-Gradu. Redatelj Hrvoje Bučar snimio dokumentarni film „Zabilježen u zvijezdama – Stjepan Grgac“.

Fotografije: Bojan Mršić


Back to top button