Život

Obnavlja se stara zgrada grofa DraškovićaProjekt preuređenja starog Doma zdravlja u Kulturno informativni centar za posjetitelje  trenutno je najveći projekt Dugog Sela vrijedan 14.371.692,45 kuna, a za koji su dodijeljena bespovratna sredstva EU u iznosu od 12.212.672,64 kn. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Revitalizacijom i prenamjenom napuštene zgrade bivšeg Doma zdravlja Dugo Selo će dobiti vrijedan kulturni i povijesno značajni prostor za stanovništvo. Poboljšavanjem dostupnosti kulturnih sadržaja podići će se razina kvalitete života stanovnika te će se unaprijedit kulturni život stanovnika Grada i okolnih općina. Isto tako, pridonijeti će se očuvanju bogatog kulturnog identiteta grada, te će se podići kvaliteta i atraktivnost kulturnog i kreativnog stvaralaštva na području grada. Kroz ispunjenje svih specifičnih ciljeva doprinijet će se razvoju kulturnog turizma grada“, rekao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian. 

Zgrada starog Doma zdravlja predstavlja brownfield lokaciju, tj. građevinu koja je neadekvatno korištena, zapuštena ili napuštena, a predstavlja vrijedan prostorni resurs unutar urbanog područja. Održivi gradski razvoj i gradska obnova utvrđeni su kao mjere reforme unutar Ekonomskog programa Republike Hrvatske.

„Zgrada starog Doma zdravlja je kulturno dobro – palača s kraja 19. stoljeća čiji su prvi vlasnici bili grofovi Draškovići. Ona je primjer reprezentativne gradske arhitekture javne namjene te ima kulturno-povijesnu, arhitektonsku i ambijentalnu vrijednost. S obzirom da se nalazi unutar konzervatorske granice povijesne jezgre, zaštićena je kao kulturno dobro te će se ovim projektom spriječiti njezino danje propadanje“, kazao je Panian.

Ova zgrada ima vrlo zanimljivu prošlost. To je jedna od desetak zgrada koje je gradio grof Teodor II. Drašković. Do danas je sačuvano šest zgrada u koje se sada ulaže kako bi se sačuvale.

Cijeli gornji kat će biti posvećen dnevnim djelatnostima, gdje će biti smještena nova gradska vijećnica. Cijeli prostor će biti multifunkcionalan, sa ozvučenjem i multimedijom, te će služiti za razna predavanja i koncerte.

Davna želja građana Dugog Sela je da imaju svoj muzej, međutim zbog visokih troškova arhivske građe i posebnih uvjeta čuvanja, te neisplativosti, bilo je teško zatvoriti financijsku konstrukciju.  „Ta zgrada će imati novi život jer je u samom centru Dugog Sela. Muzeji su, najčešće, otvoreni samo za grupe posjetitelja, ali će ova zgrada imati život cijeli dan svih sedam dana u tjednu“, rekao je Panian, dodavši da će u potkrovlju biti sedam prostorija, a dio će se pomicanjem zidova moći pretvoriti u jednu veliku prostoriju. U tom prostoru će se odvijati dio obrazovnih aktivnosti Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo.

Nakon što su ishodovane sve potrebne dozvole i potpisani ugovori o financiranju, krenulo se s javnom nabavom i izborom najboljeg izvođača koji je u proljeće krenuo s radovima. Oko same zgrade je postavljena skela obavijena zaštitnim platnom s vizurom objekta.

„Uskoro se očekuje završetak grubih radova, a nakon toga slijedi opremanje koje je u fazi projektiranja“, kazao je Panian.

Izvršeni su svi radovi na demontaži i skidanju slojeva potkrovlja i tavana sve do same konstrukcije. U prizemlju i na prvom katu su poskidani parketi, keramičke pločice i obloge od vinil ploča tako da su ostale samo konstrukcijske grede na prvom katu, a u prizemlju zemljani pod, te su poskidana sva vrata i stolarija. Također su završeni radovi na ojačanju konstrukcije, temelja i  zidova.

Za vrijeme obnove krovišta pronađena je kolonija šišmiša, kojoj će to ostati trajni dom.

“U samom procesu obnove krovišta zatekli smo koloniju šišmiša koja se tamo nastanila. Odlučili smo im omogućiti da nastave unutra živjeti kao i do sada. U razgovoru s ministarstvom smo našli rješenje kako prilagoditi ulaz u potkrovlje. Postavit ćemo termovizijske kamere kako bi ih posjetitelji mogli uživo promatrati bez uznemiravanja“, rekao je Panian, te dodao kako se nada da će zgrada Kulturnog centra za posjetitelje postati nositelj kulturnog života na području grada.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Grada Dugo Selo.

Grad Dugo Selo, Josipa Zorića 1, 10370 Dugo Selo, www.dugoselo.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više informacija o EU fondovima na internetskoj stranici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr 

FOTO: PROMO

Back to top button