Zdravlje

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ZDRAVLJA U ZOOLOŠKOM VRTU GRADA ZAGREBA

AstraZeneca ponosni pokrovitelj grantove nizinske zebre simbola oboljelih od rijetkih bolesti

U Zoološkom vrtu Grada Zagreba je obilježen Svjetski dan zdravlja s posebnim naglaskom na podizanje svijesti o rijetkim bolestima. S tim povodom, inovativna farmaceutska tvrtka AstraZeneca Hrvatska postala je pokroviteljem grantove nizinske zebre (Equus quagga boehmi), budući da je zebra u svijetu prepoznata kao simbol oboljelih od rijetkih bolesti. Inicijativu je podržao i Hrvatski savez za rijetke bolesti koji kroz svoje aktivnosti nastoji podići svijest  o rijetkim bolestima.

„Kao što zebrine pruge služe da bi zebre ostale skrivene grabežljivcima i insektima, tako i rijetke bolesti ostaju prikrivene, prikazujući se kao neke druge i poznatije bolesti. Zbog toga medicinski stručnjaci najčešće imaju različita tumačenja simptoma, dok se ne ustanovi da se radi o određenoj rijetkoj dijagnozi“, objasnila je Nikolina Škaron, Government Affairs and Market Access, AstraZeneca Hrvatska te dodala „Veliki broj rijetkih bolesti, između 6 000 i 7 000 različitih dijagnoza, pogađa oko 400 milijuna ljudi diljem svijeta, što pokazuje da one zapravo i nisu tako rijetke. Također, podaci pokazuju da oboljeli od rijetkih bolesti čekaju u prosjeku 4,8 godina na točnu dijagnozu. Nažalost, oko 50% oboljelih od rijetkih bolesti su djeca“.

„Prema podacima struke, u Hrvatskoj je zabilježeno oko 200 tisuća pacijenata oboljelih od rijetkih bolesti. Hrvatski zavod za javno zdravstvo za sada je zabilježio 3 000 pacijenata, a Hrvatski savez za rijetke bolesti u ovom trenu broji preko 1 300 individualnih članova te 34 formalne udruge članice. Službenog registra za rijetke bolesti nema što je veliki problem, prave brojke i pravu situaciju zapravo ne znamo“, naglasila je Ida Mirković Knaus, tajnica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti i dodala „Ova i slične aktivnosti igraju važnu ulogu u podizanju svijesti, edukaciji i senzibilizaciji društva o rijetkim bolestima o kojima se tako malo zna“.

U sklopu događanja, organizirana je i likovna radionica gdje su najmlađi posjetitelji Zoološkog vrta imali priliku šarenim bojama obojiti posebno otisnute razglednice s motivima zebre kako bi se od najranije dobi senzibilizirali o važnosti rušenja predrasuda i stvaranju inkluzivnijeg društva.

„Drago nam je da možemo pridonijeti podizanju svijesti javnosti o rijetkim bolestima i poteškoćama s kojima se susreću građani koji od njih boluju. Voljeli bismo da naše zebre kod naših posjetitelja, ali i ostalih građana potaknu razgovor o važosti rušenja predrasuda prema oboljelima od rijetkih bolesti. Svaka zebra ima drugačiji raspored pruga, no to im ne umanjuje vrijednost. Upravo naprotiv! To naglašava njihovu jedinstvenost“, istaknuo je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Projekt pokroviteljstva grantove nizinske zebre u Zoološkom vrtu Grada Zagreba u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja dio je informativno-edukativne inicijative inovativne farmaceutske tvrtke AstraZeneca Hrvatska.  Inicijativa ima za cilj upoznavanje šire javnosti s izazovima s kojima se pacijenti s rijetkim bolestima i njihove obitelji suočavaju u procesu dijagnosticiranja i kasnijeg liječenja. Kao takva, inicijativa predstavlja važan iskorak u poticanju društva na podršku oboljelima i razvijanju novih mogućnosti dijagnostike i liječenja, kao i omogućavanju pristupa zdravstvenoj zaštiti.

FOTO: PROMO


Back to top button