Život

Najzanimljiviji domaći umjetnici i ove godine na InDizajn sajmuKako izraditi keramičku posudu ili kako nešto smisleno naslikati ili kako pak ‘ušminkati’ stari komad namještaja naučit će ove godine posjetitelji sajma InDizajn koji žele steći neke nove vještine

Novo izdanje sajma InDizajn i ove će godine u Areni Zagreb od 6. do 8. listopada okupiti brojne popularne i vrlo talentirane umjetnike. U pripremi je, naime, novi niz kreativnih radionica koje su postale svojevrsna tradicija u sklopu sajma, a koje posjetitelji jedva čekaju.

I ovaj put će mlada akademska kiparica i keramičarka iz Splita, Tea Radić, koja stoji iza brenda Terra Ceramica, posjetitelje uvesti u svijet keramike i pokazati im kako sami mogu oblikovati predmete i uživati u radu rukama. Mnogi tako otkriju talente za koje nisu bili svjesni da ih posjeduju. Akademska slikarica iz Rijeke, Mirna Sišul, dugogodišnja je izlagačica na sajmu InDizajn te je već dobro poznata javnosti po svojim jedinstvenim radovima – platnima koja odišu vedrinom te se ističu jakim, intenzivnim bojama popraćena poticajnim i nerijetko duhovitim rečenicama. S vremenom je Mirna svoje optimistične šarene slikarske motive preselila i na modni dizajn te unutarnje uređenje i postala pravi brend. Mnoge domove, osim slika krase i njezine tapete. Ona će u Areni Zagreb održati radionicu Art&Wine. Redizajnerica namještaja i dizajnerica interijera Ivančica Kršek, koja stoji iza brenda Makeover addict, dugogodišnja je suradnica emisije InDizajn gdje pokazuje kako obnoviti stari namještaj i kako mu dati novi sjaj. To će biti i tema njezine mini radionice – bojanje namještaja. Ovaj sve popularniji način obnove doma mnogima je postao hobi i velika strast pa se i za tu radionicu uvijek traži mjesto više.

Osim radionica powered by Bauhaus, i ove godine organizatori sajma pripremaju i izložbu mladih autora među kojima su Lana Lovrić, Adela Mesić, Hdizajn studio i Ana Žaja Petrak. Lana Lovrić priprema izložbu plakata u minimalističkom stilu s pastelnim tonovima, jednostavnim ilustracijama koji se mogu uklopiti u bilo koji dom. Adela Mesić, genijalna mlada kreativka koje je ove godine održala i prvu samostalnu izložbu pod nazivom Ruke, inače stručnjakinja za sjajne scenografije, također priprema svoje radove za sajam u Areni. Grafička dizajnerica i ilustratorica iz Zagreba Ana Žaja Petrak, koja radi s klijentima iz cijelog svijeta među kojima su: San Pellegrino, IKEA, Marks & Spencer, Condé Nast i BBC, na izložbi će predstaviti novu seriju plakata inspiriranu ljetom i Mediteranom napravljenu posebno za InDizajn sajam. Dvojac iz malog dizajnerskog studija Hdizajn Hrvoje Cirkvenec i Josko Martinović za izložbu na InDizajn sajmu pripremaju, pak, svoje bestsellere: od dizajnerskog kalendara do reprodukcija rukom oslikanih hdizajn radova u raznim tehnikama (olovka, akril i/ili tuš na papiru) te apstraktnih i minimalističkih postera koji krase domove diljem Hrvatske. 

Umjetnički sadržaj tek je dio onoga što su organizatori sajma: dizajnerski studio Mirjana Mikulec interijeri i RTL Hrvatska pripremili za posjetitelje kojih se i ove godine očekuje više od 15 tisuća u svega tri dana sajma.

Više od 80 izlagača iz različitih industrija, prodajna dizajnerska ulica s predmetima domaćih kreativaca i produkt dizajnera pod nazivom Bazar, zanimljiva predavanja poznatih arhitekata, paneli s aktualnim temama iz svijeta dizajna interijera i arhitekture, Dječji kutak i Humanitarni ormar – buvljak na kojem će posjetitelji moći kupiti odjevne i druge predmete poznatih Hrvata i Hrvatica te će sav prihod ići udruzi Mali zmaj dočekat će posjetitelje ovogodišnjeg, šestog po redu sajma InDizajn.

Više informacija o programu i izlagačima dostupno je na službenim stranicama sajma, a karte za radionice moguće je kupiti putem Entria.

FOTO: PROMO

Back to top button