Zanimljivosti

Kućni ljubimci su poželjni gosti u uredu

Buva, Rea, Saška i Dark svaki dan na poslu čine ljepšim i potpunijim

Ideja o prisutnosti psa ili nekog drugog kućnog ljubimca na radnom mjestu i u poslovnom svijetu ranije se smatrala nevjerojatnom, dok danas kućni ljubimci u uredu više nisu tabu. Sve više tvrtki spremno je prihvatiti i omogućiti djelatnicima da svoje četveronožne prijatelje uključe u poslovni život. Brojne su prednosti koje donosi prisutnost ljubimaca u korporativnom okruženju, a iskustvo pokazuje da potiču komunikaciju, osjećaj zajedništva i unose pozitivniju, opušteniju atmosferu. Ova poželjna praksa je veliko olakšanje za sve one koji imaju psa, mačku ili nekog drugog ljubimca, jer znati da je ljubimac zbrinut i na sigurnom doprinosi boljoj poslovnoj atmosferi i većoj motivaciji zaposlenika.

Upravo rezultati istraživanja brenda tvrtke Mars – CESAR® pokazuju da je čak 89% vlasnika kućnih ljubimaca izjavilo da im je važno provoditi vrijeme sa svojim ljubimcem i tijekom radnog dana. Jedna od glavnih prednosti prisutnosti pasa na poslu je smanjena razina stresa za većinu zaposlenika što su potvrdili i sudionici istraživanja koji se slažu da psi na poslu povećavaju njihovu sreću, ublažavaju tjeskobu i stres te povećavaju produktivnost. Osim toga, potiču zdrave pauze od posla i utječe na veću društvenu interakciju između radnih kolega.

Poželjni gosti u uredu

Zaposlenici danas pri potrazi za poslom traže pogodnosti koje će im pomoći da uspostave balans između privatnog i poslovnog života. Uz sve aktualne trendove, sve više je prisutan i onaj da povedu svog kućnog ljubimca u ured. Tvrtke koje pružaju tu mogućnost su poželjno radno okruženje i privlačnije su budućim zaposlenicima.

Pet friendly politika uobičajena je u uredima tvrtke Mars, vodeće kompanije u proizvodnji hrane i njege za kućne ljubimce, čija je svrha stvoriti bolji svijet za sve ljubimce. Posljednjih 15 godina tvrtka dopušta svojim zaposlenicima da dovedu svoje krznene prijatelje, a oni predstavljaju i temeljni dio njihove poslovne kulture.

Svoju ljubimicu Buvu, engleskog stafordskog bul terijera, u ured dovodi svaki dan Mihaela Blažević koja radi na poziciji stručnog savjetnika za prehranu pasa i mačaka. „Vjerujem da prisutnost životinje u poslovnom okruženju smanjuje razinu stresa, a uz to i zaposlenici u ovakvim tvrtkama s puno više veselja odlaze na posao“, smatra Mihaela.

Osim Buve i njemačka ovčarka Saška provodi vrijeme u uredu sa svojom vlasnicom Dijanom Majurec Bursać koja radi u tvrtki Mars još od 2008. godine, a trenutno je na poziciji brand managera za Skittles. Na pitanje kako ljubimci na poslu utječu na druge kolege, Dijana poručuje: „Posao zauzima veliki dio našeg života. Često smo toliko zauzeti svojim poslom i mislima da ponekad više niti ne vidimo što se događa oko nas. Životinja u uredu popravlja napetu atmosferu. Čak i ako imamo najgori dan i loše smo raspoloženi, samo s pojavom izmamit će osmijeh na lica svim kolegama“.

S ovim se složila i Tina Krajnc, koja posljednjih pet godina radi u ljudskim potencijalima i kojoj puno znači to što može svoju Reu, 12-godišnjeg bigla povesti sa sobom na posao. Čim je vide kod ulaza, sve kolege je pomaze, pa čak i oni koji su ustali na lijevu nogu i došli u ured neraspoloženi, kada vide Reu, nasmiješe se i popravi im se raspoloženje“.

Ured je nezamisliv bez ljubimaca

Simpatije svih kolega u zagrebačkom uredu tvrtke Mars pokupio je i Dark, 13 mjeseci star portugalski vodeni pas. Njegov vlasnik Ivan Tušak radi u tvrtki od 2014. godine u sektoru analize kategorija i podataka te mu je iznimno važno da može psa povesti sa sobom jer ne želi da bude sam i tužan doma. „Kolege nemaju ni najmanju zamjerku, čak naprotiv, raduju se svakom susretu s njim. Iskreno se nadam da će primjer pet friendly ureda tvrtke Mars inspirirati i druge tvrtke te da će početi davati zeleno svjetlo prisutnosti životinja na radnom mjestu, jer dobrobiti ovoga daleko nadmašuju moguće nedostatke“, naglašava Ivan.

Pozitivni primjeri iz prakse pokazuju da su kućni ljubimci sve poželjniji u poslovnom okruženju, osobito u tvrtkama gdje zaposleni imaju mogućnost fleksibilnog radnog vremena. Tvrtka Mars svake godine kroz razne aktivnosti promovira i podiže svijest o potrebi odgovornog vlasništva i brige za sve životinje. Cilj im je i stvarati bolji svijet za kućne ljubimce i to ne znači samo proizvodnju najkvalitetnije hrane, već stvaranje održivijeg svijeta kako za kućne ljubimce, tako i za sve ljude i planet.

FOTO: PROMO


Back to top button