Život

Kosa vam je nakon ljeta u lošem stanju? Stručnjakinja za kosu otkriva što trebate napravitiLjeti je naša kosa u puno većoj opasnosti od značajnijeg isušivanja, oštećenja pa čak i pucanja! Kombinacija sunca, mora, soli, vjetra i klora, kojima je kosa intenzivno izložena preko ljeta, utječu na blijeđenje boje kose te “izvlače” vlagu iz nje ostavljajući ju suhom i beživotnom.

Dakle, kosa tijekom ljeta može izgubiti sjaj i elastičnost te može izgledati umorno. Stoga smo kontaktirali Anu Nunić, poznatu zagrebačku frizerku, koja vam otkriva sve tajne kojima možete svoju kosu doslovce preporoditi.

„Kod prirodno kovrčavih i valovitih kosa, koje su i prirodno suhe, kovrče i valovi gube definiciju i dobivaju neuredan izgled. Ravnije kose se krenu napuhivati, gube svoj prirodni zaglađeni izgled, a vrhovi počinju izgledati ispucalo. Njega kose jednako je važna kao i njega kože jer su jednako izložene vanjskim utjecajima, a suha kosa ako ju ne njegujemo može postati oštećena. Ako postane oštećena puno joj je teže vratiti ono što je izgubila“, otkriva Ana Nunić iz frizerskog salona The Hair Tailor Zagreb.

Kako najbrže kosi vratiti stari sjaj?

Upravo zbog kombinacije svih štetnih faktora kojima je kosa izložena preko ljeta, važno je što prije početi sa njegom kako šteta ne bi bila nepovratna. Ako kosa krene pucati i izgubi svoju prirodnu elastičnost, jako je važno što prije ju oporaviti kako bi bila spremna za zimu koja također može imati štetne posljedice. Jesen je pravo vrijeme za intenzivan oporavak! Svaka kosa je drugačija pa je idealno da brigu o svojoj kosi prepustite svom frizeru.

„Najbrži način da se kosa dubinski njeguje definitivno je s ciljanom profesionalnom njegom! Predlažem dva načina brze njege, koje inače radim svojim klijenticama. Odlična njega je s preparatima K18 koji uključuju pranje s detox šamponom koji čisti kosu i vlasište od nakupljenog taloga, sebuma i minerala iz tvrde vode. Nakon toga predlažem oprati njihovim ph maintenance šamponom koji održava prirodne ph ravnoteže vlasišta, a postupak završavamo leave-in maskom. U tom paketu klijentica će dobiti i masku od 5 ml koju će još nekoliko puta upotrijebiti kod kuće. Na taj način obnavljamo oštećene disulfidne veze i kosi vraćamo elastičan i mladolik izgled! Također klijenticama preporučam i Nutri Repair tretman iz nove 1919 serije francuske kuće Eugene Perma. On uključuje pranje šamponom, nanošenje maske, regeneratora i zatim leave-in kreme. To je jedna ekstremno hranjiva i luksuzna njega gdje će vam kosa već nakon prvog tretmana biti svilena, mekana i ojačana“, otkriva Ana Nunić.

Njegujemo li kosu samo nakon ljeta ili…?

Dakako kosu je važno njegovati tijekom cijele godine, a sve ovisi o tipu kose, stupnju oštećenosti i načinu tretiranja kose u salonu i kod kuće. Svakako se preporuča jednom mjesečno dubinska njega u salonu, a između toga kućna njegu po preporuci frizera. Budući da ne postoji općeniti odgovor koji odgovara svakoj kosi, sjajna je stvar što se Ani Nunić možete javiti u The Hair Tailor salon gdje se možete najaviti na besplatne konzultacije kako biste saznali što je najbolje za vašu kosu.

Brojne žene zanima što s ispranom bojom tijekom ljeta i je li ona odmah spremna za bojanje

Ovisno od toga o kojoj se boji ili tehnici radi treba prilagoditi njegu. Neke kose zahtijevaju da ih se prvo obnovi i dubinski nahrani kako bi bile spremne za novo posvjetljivanje ili pramenove. Kod nekih kosa može se u jednom koraku osvježiti boja i napraviti njega. Ako ste odlučili bojati ili posvijetljivati kosu, ta odluka nosi i veću potrebu za njegom kose i održavanjem boje.

Može li se kosa nakon izlaganja suncu i soli izložiti temeljitom makeoveru?

„U većini slučajeva može, osim ako kosa nije već jako oštećena. Postupak bi trebao početi tako da se klijentica najavi na konzultacije gdje onda radimo dijagnozu te vidimo koje su želje i konačni cilj. Na temelju toga odredimo koji je redoslijed potreban i da li ćemo prvo preporučiti obnovu i rekonstrukciju kose prije samog makeovera ili možemo odmah postići željeni rezultat. Također, klijentice koje nisu u mogućnosti doći u salon preporučamo da nam se jave na društvene mreže, pošalju sliku koja prikazuje trenutno stanje kose, opišu povijest bojanja ili bilo kakvih kemijskih tretmana kroz period od 2 do 3 godine te da pošalju fotografije onoga što bi željele postići na svojoj kosi.

Važno je paziti da koristimo kvalitetne preparate. Danas je tržište prezasićeno i teško se snaći u moru proizvoda koji obećavaju čuda. Nije potrebno da preparat bude samo kvalitetan nego i da njegove karakteristike odgovaraju upravo potrebama vaše kose i vlasišta.

Zato je najbolje da imate svojeg frizera u kojega imate povjerenja, poslušate njegove savjete te neka vam pomogne odabrati proizvode koji su idealni za vas. Ani se možete javiti i na njezinim društvenim mrežama Facebook i Instagram, možete ju nazvati na broj salona 01 7789 138, ili ju posjetiti u frizerskom salonu u Tkalčićevoj 80.

FOTO: Dejan Tatomir

Back to top button