Život

Beč na nogama! Sto godina su čekali ovaj trenutak„Dama s lepezom”, jedno od posljednjih djela slavnog bečkog umjetnika Gustava Klimta, krajem ožujka ove godine mijenja svoju lokaciju. Povod selidbe prezentacija je slike u okviru posebne izložbe bečkog Belvedera posvećene kasnoj fazi Klimtova stvaralaštva.

Nakon više od sto godina „Dama s lepezom” od 25. ožujka 2021. ponovno će se moći vidjeti u glavnom gradu Austrije. Ovaj nedovršeni ženski portret intenzivnih boja posljednji je put javno izložen u Beču 1920. kad je u sklopu jedne izložbe posuđen iz privatne kolekcije industrijalca Erwina Böhlera. Nakon toga slika se nalazila u vlasništvu obitelji Böhler u Švicarskoj. Pretpostavlja se da ju je pedesetih godina prošlog stoljeća kupio austrijski kolekcionar Rudolf Leopold, dok se u devedesetim godinama pojavila na jednoj aukciji u SAD-u gdje se i prodala. Austrijske vlasti tada su pokrenule postupak protiv nepoznate osobe zbog sumnje u nezakonit izvoz slike iz zemlje, no postupak je prekinut jer se nije moglo ući u trag počiniteljima. Sadašnji vlasnik nije bio upoznat s poviješću vlasništva slike. Kako bi se „Dama s lepezom” mogla izložiti u Belvedereu te nakon dugo vremena učiniti dostupnom široj publici, Austrija je odobrila privremeni imunitet za vrijeme trajanja izložbe.  

Posljednja djela Gustava Klimta mogu se razgledati na izložbi u Belvedereu koja traje od 25. ožujka 2021. do 13. veljače 2022. Nakon prvog dijela izložbe u kojoj će „Dama s lepezom” biti prikazana s ostalim nedovršenim Klimtovim slikama kao što su „Nevjesta”, „Adam i Eva” ili „Dama u bijelom”, početkom listopada bit će predstavljena s djelima koja prikazuju utjecaj japanske i kineske umjetnosti na kasno stvaralaštvo ovog čuvenog slikara.

Slika 1: © Belvedere/Markus Guschelbauer;

slika 2: © Österreichische Nationalbibliothek/Moriz Nähr

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Back to top button