Zanimljivosti

Kako izabrati pravi sobni bicikl?Sobni bicikl je teško izabrati ako niste dobro upućeni u tu tematiku.

Zašto neki sobni bicikli koštaju 200 €, a drugi 500 €, a treći čak 1200 €?
O sobnim biciklima možemo naći dosta toga napisanog.

Koje su vrste sobnih bicikala i kakve su njihove posebnosti?

Nažalost, ponekad ne nailazimo na konkretne informacije koji bicikl je prikladan za osobu koja ga prvi puta kupuje. Konkretne informacije o omjeru cijene i kvalitete bicikla također nisu uvijek navedene.

Planirate li kupiti svoj prvi sobni bicikl, ovaj opsežni članak odgovorit će vam na mnoga pitanja.

Najprije je dobro znati kakve sve vrste sobnih bicikala postoje.

Poznajemo nekoliko vrsta sobnih bicikala.

Vrste sobnih bicikala:

Tunturi bicikl 14PTSB2000

Kako se na našem tržištu prodaju uglavnom sobni bicikli, u ovom članku ćemo se usredotočiti isključivo na njih.

Što sve treba znati prije kupnje sobnog bicikla?

Nekoliko stvari treba znati i razumjeti kako biste ispravno odabrali bicikl za sebe i vaš način treninga.

Prije nego se odlučite za bilo koji sobni bicikl, najbolje je da si postavite sljedeća pitanja:

 • Koliko sam visok i težak?
 • Hoću li ga koristiti sam ili će ga koristiti i drugi?
 • Koja je razlika između pojedinih bicikala za vježbanje?
 • Što kod sobnog bicikla znači različita težina zamašnjaka?
 • Što je magnetski sobni bicikl?
 • Što znači pojam trajni magnetski sustav – TMS?
 • Što je elektromagnetski sustav – EMS?

Krenimo od početka.

Ako ste se odlučili biciklirati u udobnosti vlastitog doma i znate da je to korak u pravom smjeru za vaše zdravlje i raspoloženje, već ste na pravom putu.Imate motivaciju koja vas pokreće u pravom smjeru i ka pravom cilju.

Ali oblično se stvari zakompliciraju negdje drugdje.

Ako je vaša motivacija jaka i odlučili ste redovito vježbati na svom sobnom biciklu, teško ćete ostvariti svoje planove odlučite li se za kupnju najjeftinijeg sobnog bicikla. Motivacija za trening na ovakvom biciklu ubrzo će nestati.

Zamislite drugu situaciju u kojoj kupujete pametni telefon, telefon koji svakodnevno koristite za pozive, provjeru mailova, fotografiranje i objavljivanje na društvenim mrežama.

Ako želite telefon koji radi učinkovito i kvalitetno, naravno da nećete kupiti telefon s lošom kamerom i sporim procesorom.

Tunturi E50R ležeći sobni bicikl
https://www.fitshop.hr/product/tunturi-performance-e50r/

Korištenje takvog telefona bilo bi krajnje razočaravajuće nakon samo nekoliko tjedana. Telefon bi vas živcirao i ne bi ga koristili u izvornu svrhu s izgovorom: “Ionako mi ovo ili ono ne treba.”

Naravno… ako u to i vjerujete.

Postoji određeni broj ljudi kojima zaista nije potreban dobar telefon. Međutim, to za većinu nije slučaj. Jer danas (govorim naravno o odraslima) toliko stvari obavljamo putem telefona i njegovih aplikacija.

Slično se je iskazalo i u našem primjeru odabira sobnog bicikla – oni koji se odluče za brzu kupnju jeftinijeg sobnog bicikla, dosta brzo odustaju od treninga. Sobni bicikl nije samo bicikl na koji sjednete i vozite ga.

Ovdje ćemo navesti tehničke karakteristike koje su bitne i o kojima treba razmisliti prije kupnje sobnog bicikla.

Zamašnjak i sobni bicikl

U kakvom većem sportskom centru, prodavači će obično reći da uzmete onaj koji je skuplji i taj će bolje raditi.

Jednom sam i sam doživio nešto slično, zanimalo me što mi točno prodavač može reći o nešto skupljem sobnom biciklu, u rangu od 550-650 eura.

Govorio mi je o zamašnjaku.

Rekao je da što je teži, to je bolji bicikl.

To je istina! Još uvijek sam željela znati više o biciklu.

Na pitanje zašto jedni sobni bicikli koštaju 350, a drugi 550 eura, a imaju istu težinu zamašnjaka, prodavač mi nije mogao odgovoriti.

zamašnjak i pogonski remen - sobni bicikl

Razlog za to se krije negdje drugdje!

U nekim web trgovinama prodavači u specifikacijama napišu da je težina sobnog bicikla recimo 25 kg, a zamašnjaka 10 ili čak 15 kg.

Ako to područje do sada još niste istražili, možete pomisliti da su specifikacije bicikla i više nego dobre. Mada se iza takve specifikacije krije jedan drugi problem – problem je u tome da ta specifikacija ne prikazuje težinu zamašnjaka, već ukupnu rotirajuću masu.

Težina zamašnjaka i ukupna rotirajuća masa nisu isti pojam!

Zato vas kao potencijalnog kupca ti podaci mogu brzo zavarati te ćete kupiti bicikl kakvog niste očekivali.

Što treba provjeriti prilikom kupovine jeftinijeg sobnog bicikla?


Prije nego što se odlučite za kupnju sobnog bicikla koji košta 250 eura, a trebao bi imati zamašnjak od 12 kg ili više, znajte da to nije istina. Podaci su zapisani za ukupnu rotacijsku masu, a ne posebno za zamašnjak.

Druga bitna stvar je magnet!

Većina sobnih bicikala ima magnetsku kočnicu. Međutim, različiti sobni bicikli imaju različitu veličinu magneta oko zamašnjaka.

Neki bicikli imaju veći magnet oko zamašnjaka, dok drugi imaju manji magnet. Veličina magneta, međutim, određuje snagu rotacije. Što je veći magnet oko zamašnjaka, to je veća sila rotacije.

To je isto kao da kupujete čokoladne pahuljice od 8 kn i shvatite da nemaju dobar okus, kao da se radi o mješavini različitih stvari čiji se ukusi ne slažu jedan s drugim i čak niti ne osjećate onaj “pravi okus” čokolade.

Kupite li bolje pahuljice, koje su 3 puta skuplje, bit će punije i s više okusa. Naravno, sastojci u njima su puno bolji.

Možda vam to zvuči poznato?

Isto vrijedi i za sobne bicikle.

Svugdje piše da se radi o magnetskom sobnom biciklu. Koliko magneta je zapravo oko zamašnajka?

Oko zamašnjaka mogu biti različite veličine magneta. Može se raditi o sasvim malom magnetu, a razlika u rotaciji kod sobnog bicikla bit će očita. Možda ćete pomisliti: “Što je s tim magnetom, on ne košta puno.”

magnet zamašnjaka - sobni bicikl
To je istina.

Ali kada proizvođač proizvodi 20.000 takvih bicikala godišnje, čak i 10 centi manje, značajno će smanjiti troškove proizvodnje.

Dakle, manji sobni bicikli u rangu od 150 – 250 € imat će manji i lakši zamašnjak, što posljedično znači manje magneta – manje magnetsko polje – manje opterećenje.

Čak i poluge pedala neće biti toliko jake i bit će kraće.

Sobni bicikli u vrijednosti od 500 € ili više imaju veći i teži zamašnjak (9 kg – 11 kg) s boljim sustavom pedala, a time i većim otporom. Oko zamašnjaka će se stvarati veće područje magnetskog polja. Takvi zamašnjaci od lijevanog željeza imaju na obodu aluminijski pokrov. Uz jednaku težinu zamašnjaka, ovaj pokrov omogućuje do 15% veće opterećenje kod pedaliranja.

To su dvije vrlo važne stvari koje primjećuejmo kod bicikala koji koštaju 250 ili 500 eura. Specifikacije zaista mogu biti slične. Zato kod jeftinijih bicikala znaju napisati samo težinu ukupne rotacijske mase, ali ne i težinu zamašnjaka.

Također, u te opise se često ne upisuju dimenzije i težina cijelog sobnog bicikla, zbog čega možete pomisliti da je bicikl dovoljno velik.

To nažalost nije uvijek istina!

Jeftiniji sobni bicikli (150 – 250 eura) su bicikli namijenjeni manjim osobama manje težine. Takvi bicikli su dosta lagani (16-22 kg).

Recimo da ste visoki 180 cm i teški 90 kg. Mali i jeftiniji bicikl zaista ne može biti prikladan za vas, jer vam za početak niti sama visina sjedala neće u potpunosti odgovarati.

Bicikl koji je vrlo lagan je nestabilan za visoke osobe koje su obično i teže. Potpuno je neprikladan za osobe s prekomjernom težinom.

To je činjenica.

Kada bi vježbali s najjačim opterećenjem i pritisnuli pedale svom snagom, tada bi sigurno nastao problem. Barem kod redovite upotrebe.

Za manje sobne bicikle također je značajno da su poluge pedala kraće, a samim time i brzina okretanja pedala manja. Takav sobni bicikl nije prikladan za više osobe (preko 175 cm).

Jeftiniji sobni bicikli nemaju mogućnost podešavanja sjedala naprijed-natrag. Sjedala su također tvrđa jer nisu punjena gelom, a nakon 20 minuta redovitog vježbanja sigurno ćete osjećati bolove u zadnjici (dok si je ne učvrstite).

Sažetak – jeftini sobni bicikl od 150 – 250 €!

Jeftini sobni bicikl je bicikl manjih dimenzija, težina zamašnjaka malog sobnog bicikla je od 3 do 4 kg. Pogodan je za niže i lakše osobe jer je i zamašnjak manji i lakši. Poluge pedala su kraće nego kod većih i boljih bicikala.

Duljina poluge pedala na manjim i jeftinijim kotačima mjeri oko 13 ili 14 cm kao na slici.

pedala - Tunturi B30 -sobni bicikl
Ako se odlučite za jeftiniji sobni bicikl, tada i ispunjavate spomenute kriterije.

Vaša visina trebala bi biti do 170 cm, a težina ne bi smjela prelaziti 70 kg. Ako spadate u ovu kategoriju, možete si priuštiti manji i jeftiniji bicikl koji treba imati sljedeće značajke:

Visina bicikla do 120 cm
Zamašnjak od 3 ili 4 kg
8-stupanjsko opterećenje
Za redovitu vježbu od 30 minuta (3x – 4x tjedno)
Pogledajmo sliku poluge pedale i njenu duljinu, koja iznosi 14 cm (mjereno od sredine rotacijskog dijela poluge do sredine pedale).

Sobni bicikl od 500 € do 650 €


Bolji sobni bicikli definitivno su prikladni za redovito i svakodnevno vježbanje, i na njima može vježbati nekoliko različitih osoba. Osobe mogu biti različite težine i visine, jer se radi o većem sobnom biciklu koji ima mogućnost podešavanja sjedala naprijed-natrag i podesiv je po visini.

Bolji sobni bicikli imaju i udobnije gel sjedalo i veću polugu pedale. Tako je sama rotacija tj. krug rotacije je veći. To znači da takve sobne bicikle mogu koristiti i više osobe – od 185 cm ili više.

Bolji sobni bicikli također bilježe Watt-e potrošnju snage -utrošene kalorije. Jeftiniji sobni bicikli nemaju tu mogućnost.

Podešavanje opterećenja

Malo detaljnije ćemo opisati kvalitetnije sobne bicikle koje uglavnom dijelimo na:

 • Sobni bicikl s ručnim podešavanjem opterećenja
 • Sobni bicikl s digitalnim podešavanjem opterećenja


Postoje bolji i veći sobni bicikli koji nam nude ručno podešavanje opterećenja, a koje izgleda ovako:

ručno podešavanje opterećenja - sobni bicikl

Obično su to bicikli kod kojih računalo radi na AA baterije. Ova vrsta sobnog bicikla obično je jeftinija za cca. 100 €, jer njegovo računalo ne nudi unaprijed postavljene programe (opcije za različite postavke programa). Ti sobni bicikli imaju osnovno računalo s ograničenim brojem postavki.

Ako mislite da vam bolje računalo nije potrebno i da je dovoljan samo osnovni model, zapitajte se sljedeće.
 • Jeste li dovoljno motivirani?
 • Kada nešto započnete, izvršite li to do kraja?

Ako ste na oba pitanja odgovorili sa DA, vama odgovara bicikl s osnovnim računalom.

Ako ste odgovorili sa NE, radije odaberite bicikl s naprednijim računalom.

Razlika između njih obično iznosi samo 100 eura.

Zašto?

Kako tehnologija brzo napreduje, tvrtka Tunturi odlučila je među prvima ponuditi sobni bicikl s Bluetooth vezom (od 2017.). To će zaista dobro koristiti pojedincima kojima često ponestane motivacije za trening.

Sve što morate učiniti je preuzeti aplikaciju Kinomap na svoj telefon ili tablet i uskoro ćete zajedno s ostalim korisnicima/natjecateljima moći biciklirati ulicama Rima, Pariza ili Zagreba.

Vjerujte, kasnije sigurno nećete požaliti što ste odabrali ovu vrstu sobnog bicikla s Bluetooth vezom, koji će vas zasigurno motivirati za trening, čak i kad sami nemate motivacije ili volje za vježbanje.

kinomap - sobni bicikl

Koji god od boljih sobnih bicikala (u rangu od 500 – 650 €) odaberete, morate znati da ne smijete ostati bez motivacije, jer će u tom primjeru vaš bicikl postati još jedna velika vješalica za robu.

A to bi bila šteta!

Kako djeluje opterećenje kod sobnog bicikla (od 500 € do 650 €)?


Ovdje postoje dvije mogućnosti: sobni bicikl s računalom na baterije ili s adapterom.

Računalo na baterije

Budući da računalu trebaju baterije samo za prikaz funkcija, to znači da na svom biciklu imate i ručni regulator opterećenja. U većini slučajeva, okretanjem gumba za upravljanje udesno povećava se opterećenje u sistemu pedala.

Takav sobni bicikl ima pokretni element unutar regulatora. To osigurava približavanje i odmicanje magneta od zamašnjaka – što vam omogućuje pedaliranje s manjim ili većim opterećenjem.

Ručno podešavanje magneta - sobni bicikl
Računalo s adapterom

Ako računalo radi na adapter, unutar kotača se nalazi servo motor koji se približava ili odmiče od zamašnjaka.

Na taj način vam računalo može automatski povećavati i smanjivati opterećenje kod vježbanja.

U čemu je razlika?

Razlika između ova dva sustava je u tome da se kod jednog načina opterećenje mijenja ručno, a kod drugog automatski – digitalno.

Kao npr. kod spuštanja prozora u automobilu. Spuštanje može biti ručno ili na struju.

Koje vam je draže?

Oba sustava imaju magnetsku kočnicu, pri čemu kod jednog ručno mijenjamo opterećenje, a kod drugog se opterećenje mijenja samo – uz pomoć servo motora.

Što je to trajni magnetski sustav?

Trajni magnetski sustav ili permanentni magnetski sustav (PMS) znači da opterećenje pruža magnet.

Što je magnet bliže zamašnjaku, to je magnetsko polje veće i teže je okretati pedale i obrnuto.

Većina bicikala za vježbanje do 650 eura ima trajni magnetski sustav koji djeluje preko magneta koji se približava i udaljuje od zamašnjaka.

Skuplji sobni bicikl u vrijednosti od 800 eura i više


Usporedimo li ove sobne bicikle s biciklima srednjeg cjenovnog razreda (u vrijednosti oko 500 €) bitnu razliku ćemo primijetiti u konstrukciji bicikla.

Ovi bicikli su teži za priližno 10 kg. Skuplji sobni bicikli podnose veća opterećenja i zato moraju biti strukturno jači bicikli (takav bicikl ima preko 45 kg).

Zamašnjak kod ovih sobnih bicikala težak je od 12 kg do 15 kg.

I što je najvažnije! Njihov sustav kočenja je elektromagnetski sustav.

Što je elektromagnetski sustav?

Elektromagnetska kočnica ili EMS obično se koristi kod sobnih bicikala višeg cjenovnog razreda. Djeluje po principu induktivnosti. Kod takvog sobnog bicikla je magnet uvijek jednako udaljen od zamašnjaka.

Iza magneta je zavojnica oko koje je namotaj. Kako se napon povećava ili smanjuje tako se i elektromagnetsko polje povećava ili smanjuje. Što znači da će se pedale teže ili lakše okretati.

Pogledajte donju sliku:

indukcija

Objasnimo to jednim primjerom:

Ako ste ozlijedili koljeno i trebate biciklirati zbog rehabilitacije, svaka promjena opterećenja će vam smetati ili će biti bolna. Zato promjene opterećenja ne bi trebale biti velike već što manje. Ova vrsta bicikla omogućit će vam “mikro promjene opterećenja”, tako ćete neometano biciklirati i napredovati.

Bicikl je također pogodan za aktivne bicikliste

Ako već biciklirate ili se mislite ozbiljno baviti bicikliranjem i imate više od 120 kg, trebate svakako razmisliti o kupnji boljeg sobnog bicikla.

Ovo je već dovoljno dobar razlog da trebate sobni bicikl jače konstrukcije, za veća opterećenja i stabilnu vježbu, uz pomoć kojeg ćete napredovati nakon nekoliko mjeseci redovitog vježbanja – za što znate da trebate veće izazove.

Konstrukcija sobnog bicila

Svi sobni bicikli, koji se kreću od 800 eura nadalje, imaju jače pedale i poluge za pedale, razlog tome je jaka konstrukcija i veća težina bicikla (bicikl je težak oko 50 kg).

Na donjoj slici možete vidjeti poluge pedale za bicikl od 500 eura (lijevo) i polugu pedale bicikla od 800 eura (desno). Poluga pedale na skupljem biciklu je veća, jača i teži oko 2 kg više od poluge pedale na jeftinijem biciklu.

poluga za pedalu za sobni bicikl

Takav sobni bicikl može imati velika opterećenja (preko 30 različitih razina) i snagu vježbanja do 440 vata. Zato takav bicikl mora biti stabilan i imati jaku konstrukciju.

Zato se takav sobni bicikl neće pomicati niti kod najbrže vožnje.

Takav bicikl će vam bez problema dočarati vožnju sličnu vožnji s klasičnim biciklom, s njim možete voziti punom snagom i koristiti veća opterećenja.

Zato je iznimno važno da bicikl bude jak, težak i stabilan. Ako planirate redovito voziti bicikl, također će vam dobro doći veći izazovi koji će vas motivirati na duži rok. Sobni bicikl u rangu od 200 eura će vam teško to pružiti, pogotovo ako ste viši od 180 cm i teški oko 100 kg.

Nažalost, to obično ne uspijeva.

Posebno ako već biciklirate i trebate sobni bicikl preko zime!

Žao vam je potrošiti puno novca i planirate kupiti sobni bicikl u rangu od 300 eura.
U tom rangu dobit ćete sobni bicikl sa sljedećim karakteristikama:
 • Zamašnjak: 6 kg
 • Težina bicikla: približno 28 kg
 • Maksimalno opterećenje: 110 kg
 • Opterećenje: digitalni PMS

Pogledajmo na primjeru:

Recimo da ste osoba koja inače povremeno vikendom vozi bicikl ili odlazi biciklom u grad na tržnicu, možda na posao ili ga koristite za obavljanje nekih sitnih poslova u gradu. Želite si kupiti sobni bicikl i ne želite potrošiti previše. Visoki ste 185 cm i teški 100 kg (muškarci) ili 170 cm i 85 kg (žene).

Kupite li sobni bicikl za 300 eura, čiji zamašnjak je težak samo 6 kg, uskoro ćete naletjeti na problem. Budete li redovito koristili sobni bicikl, može vam već nakon 6 mjeseci vježbanja početi škripiti ili pucketati. Zato je dobro razmisliti o boljem i skupljem biciklu.

Za koga je prikladan skuplji sobni bicikl?

 • Za korisnike visoke od 175 cm do 195 cm
 • Za korisnike teške od 85 kg do 130 kg
 • Za osobe koje će redovito vježbati (4x tjedno)
 • Za aktivne sportaše
 • Za sve koji imaju problema s koljenom ili ozljedama koljena i sobni bicikl im je potreban za rehabilitaciju

Što znači škripanje i pucketanje kod sobnog bicikla?

To znači da je glede na vašu težinu i način treninga, sobni bicikl preopterećen. Zato počinje škripiti. Do škripanja uvijek dolazi kada je bicikl preopterećen ili prekomjerno korišten. Zbog toga se često događa da su klijenti razočarani jer ih škripanje živcira i jednostavno prestanu vježbati.

Problem nastane i ako bicikl više nije u garanciji ili ga dugo niste koristili. Tada ne znate kome se obratiti ili tko će ga servisirati. Veći trgovački centri, nažalost, nemaju vlastiti servis i bicikl se zbog toga često vraća prodavaču, a vi dobivate povrat novca.

Tako ostajete bez sobnog bicikla i postavljenih ciljeva.


Kako sada ponovno pronaći motivaciju za vježbanje?

Možda je još uvijek imate, ili ne?

Zato je jako bitno već u startu odabrati kvalitetniji sobni bicikl i kupiti ga u specijaliziranoj trgovini te izbjeći komplikacije.

Zašto?

 • Zato jer će vas sobni bicikl koji nema očekivane karakteristike početi živcirati
 • Bicikl koji vam ne odgovara ne može biti niti udoban
 • Jer nećete imati dostup do servisa ako vam zatreba
 • Jer ćete bez motivacije uvijek pronalaziti izgovore da ne vježbate
 • Bolje je voziti bolji nego lošiji automobil, a s biciklom je isto kao kad kupujete automobil.

Zašto bi auto imao klima uređaj ako vam nije potreban?

Otvorit ćete prozor kada bude vruće i stvar je riješena.

Zašto bi vam trebale ABS kočnice?

Vozit ćete polako i sigurno i tako će sve biti u redu.

Ne štedite previše na sebi i svom zdravlju. Što se tiče vas i vašeg zdravlja, 200 eura ili više ne bi trebalo predstavljati problem. Ako za telefon možete potrošiti 800 eura, moći ćete potrošiti i 800 eura za sobni bicikl koji nećete imati samo 2 ili 3 godine, već 10-15 godina.

Skuplji sobni bicikl iznad 1200 eura

Ubacimo sada u veću brzinu što se tiče ranga sobnih bicikala i pogledajmo koje su očite razlike kod ovih sprava.

Tunturi 17TBS25000

Ova vrsta sobnog bicikla ima sljedeće prednosti i karakteristike:

 • Jača konstrukcija (sobni bicikl težak preko 55 kg)
 • Namijenjen je svakodnevnom višesatnom vježbanju
 • Imaju integrirane generatore koji vam omogućuju vježbanje, čak i kada nema električne energije
 • Računalo nudi više od 40 različitih programa
 • Mogućnost izvođenja VO2 testova kondicije
 • Težina zamašnjaka: 13 kg ili više
 • Uključeni su virtualne rute za vožnju
 • Indukcijska kočnica: 650 W
Krenimo lijepo redom.

Govorili smo o sobnim biciklima od 800 eura koji također imaju indukcijsku kočnicu koja radi na 450 W.

Ova vrsta indukcijske kočnice još je snažnija. Djeluje s još jačom silom i pogodna je za velika opterećenja. Čak i za osobu koja ima 140 kg i više, vožnja na ovom biciklu biti će ugodna, a sobni bicikl će djelovati glatko i tiho.

Pedale takvog sobnog bicikla su teže, veće i jače. Vježbanje i osjećaj kod vožnje na takvom biciklu bit će gotovo jednaki onim u fitness centru (ako idete u teretanu). Osjećat ćete se kao da se vozite u vrhunskom automobilu.

Budući da je ukupna rotirajuća masa jako velika, zamašnjak ovakvog bicikla ima preko 14 kg.

To su sobni bicikli dizajnirani za profesionalnu upotrebu ili osobne trenere koji traže bolju opremu za svoje klijente. Istodobno treniraju i sami.

Takav sobni bicikl ima jaku konstrukciju. Okvir je izrađen od druge vrste PVC materijala nego kod bicikala s nižom cijenom. Zato je takav okvir teško uništiti ili oštetiti. To je posebno važno kada bicikl koristi više osoba.

Sjedalo bicikla također ima jaču konstrukciju i udobnije je jer obično sadrži 20% više gela. Možemo reći da je kod izrade ovakvog sobnog bicikla i viši standard korištenih materijala.

Računalo i programi sobnog bicikla

Računalo na takvim sobnim biciklima nudi širok izbor različitih programa. Prednost su i različite opcije ponuđenih jezika.

Ako ste na primjer iz Rusije i želite postavke jezika na ruskom, postavit ćete željeni jezik i nećete imati problema s prevođenjem. Ako ste iz Italije, Poljske, Finske, Nizozemske ili bilo koje druge države, promijenit ćete postavke na svoj jezik, a računalo će prikazati sve podatke na vašem materinjem jeziku (talijanski, engleski, njemački ().

Također, funkcije različitih programa su vrlo opsežne i nude puno više opcija od ostalih bicikala u nižem cjenovnom rangu. U prosijeku postoji najmanje 40 programa ili više koji vam nude:

 • Već postavljene i spremljene programe (od 8 do 12 različitih)
 • Programe koje postavljate prema svom pulsu ili Wattima
 • Unaprijed postavljeni virtualni programi u kojima se vozite makadamskom cestom, asfaltnom cestom ili biciklirate po Toskani … ..Opcije su različite
 • Razni fitness i kondicijski testovi
 • Velika količina memorije, tako da možete pohraniti podatke za do 20 različitih korisnika
Računalo sobnog bicikla
Pedale i sjedalo

Sjedalo je podloženo s više gela i podesivo je po visini i duljini. Poluge za pedale su izrađene od jakog čelika i čvršće su zbog same snage rotacije.

Budući da takvi sobni bicikli imaju rotacijsku snagu iznad 600 W, to znači da stvaraju ekstremna opterećenja koja nisu prikladna za osobe koje ne vježbaju redovito ili ne treniraju.

Takav bicikl namijenjen je rehabilitaciji ili aktivnim sportašima koji već redovito vježbaju ili bicikliraju.

sjedalo Tunturi E80 sobnog bicikla
Zamašnjak

Zamašnjaci imaju najmanje 13 kg ili više, pa je zato i sama rotacija glatka.

Vožnja je glatka i na ovom sobnom biciklu se biciklira bez problema.

Osjećaj je potpuno drugačiji nego na običnim i manjim biciklima !!!

Ova težina zamašnjaka omogućuje vam i vježbanje nekoliko sati svaki dan, savršenu vježbu koja vam neće dosaditi.

Budući da ćete uživati u redovitom vježbanju, automatski ćete se i osjećati:

 • Bolji
 • Puni samopouzdanja
 • Ljepši
 • Jači
 • Atletski
 • Sličan osjećaj kao kada kupite novu odjeću u kojoj se osjećate fantastično.
Zamislite si idući scenarij

Imate novi, bolji bicikl i već nekoliko mjeseci redovito vježbate svaki dan.

Vaše tijelo se počinje oblikovati upravo onako kako ste željeli. Postajete sigurniji u sebe jer znate da se približavate svom zadanom cilju i da ste dosljedni. Dosljednost je često i najveći problem kod ljudi kada krenu vježbati, tako prebrzo odustaju, postanu nesigurni i gube samopouzdanje! Ako ne završite stvari koje ste započeli to će negativno utjecati na vaše samopouzdanje.

To je također povezano s vašom slikom o sebi i vašim izgledom, a povezano je i s tim kako se osjećate i razmišljate!

Znači, imate sobni bicikl.

Već nekoliko mjeseci redovito i rado vježbate te se zbog toga osjećate fantastično!

Kako je to dobar osjećaj. Postići ćete svoj cilj i još mnogo više od postavljenog cilja. Jednom kad vam vježbanje postane navika, nećete ga pustiti tako lako.

Zaboravite na sve što vas sputava, na nedoumice i sumnje i odlučite se!

Na tržištu je dostupno puno informacija, ponuda i bicikala za vježbanje!

Odlučite se za bolji sobni bicikl i vizualizirajte si kako ostvarujete svoj cilj i koliko ste sretni što ste donijeli pravu odluku. Ne štedite na stvarima koje ćete moći koristiti 10 godina ili više.

Da danas slučajno padnete i razbijete prednje zube, kod popravka ili izrade novih sigurno ne bi bila bitna samo cijena već i kvaliteta.

Željeli biste ih samo što prije popraviti i napraviti nove što bolje i kvalitetnije. Ipak se radi o prednjim zubima.

Tada ne biste gledali hoće li vas to koštati 2000 € ili 2150 €. Željeli biste samo da vam što bolje poprave zube!

Sažetak skupljeg sobnog bicikla!

Sam sobni bicikl vrhunski je dizajniran i namijenjen je rehabilitaciji, rekreaciji i treningu vrhunskih sportaša i onih koji bi željeli svakodnevno trenirati i izvoditi intervalni trening visokog intenziteta. Neki takve proizvode imaju u većim ili manjim fitness centrima, rehabilitacijskim objektima, hotelima i sportskim klubovima.

Dakle, želimo vam ugodan trening, pročitajte ponovno ovaj članak jer postoji mnogo korisnih informacija koje će vam trebati kada tražite svoj idealan sobni bicikl. I molimo vas, kupite bolji sobni bicikl, jer ga nećete imati samo godinu dana, već ga kupujete cijelo desetljeće.

Možda će vas interesirati i naš članak: Zašto je vježbanje na sobnom biciklu zdravo?

Pročitajte si i naš članak Prehrana biciklista.

Ponudu svih naših sobnih bicikala možete provjeriti na linku

FOTO: PROMO

Back to top button