Zanimljivosti

Kako dubinska analiza ESG-a potiče ulaganjaNovo izvješće istražuje kako ESG pomaže investitorima u nekretninskoj industriji povećanje povrata

PlanRadar, vodeća europska platforma za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji te tržištu nekretnina, objavio je najnoviju Bijelu knjigu pod nazivom ESG u nekretninskoj industriji. Prije svega, Bijela knjiga istražuje kako ESG (okolišno, društveno i korporativno ulaganje) strategije pomažu u poticanju ulaganja unutar građevinske industrije diljem Europe te ulogu digitalnih alata u osiguravanju budućih financija.

Bijela knjiga od samom početka ističe kako su ESG prakse više od pukog ispunjavanja regulatornih smjernica, te nude znatne poslovne koristi. To bi moglo objasniti zašto 52% privatnih investitora provodi ESG kao strategiju koja povećava vrijednost imovine, a polovica provodi politiku ulaganja koja specifično uključuje ESG.

Izvješće se temelji na postojećim istraživanjima vodećih konzultantskih kuća, uključujući Deloitte, ističući kako dubinska analiza ESG-a čini građevinske tvrtke koje se bave gradnjom zgrada s niskim emisijama ugljika te zelenih građevina privlačnim za investitore. Procjenjuje se da ukupna svjetska vrijednost ESG imovinskih vrijednosti iznosi više od 23 bilijuna dolara.

Jedan od ključnih nalaza izvješća jest da vlasnici nekretnina koji su usredotočeni na postizanje ESG ciljeva često imaju viši ROI (povrat uloženog), a dalje sugerira da što se brže postignu ciljevi održivosti, to je brži povrat uloženog. Ovo je stavilo naglasak na integraciju ESG strategija u tehničku dubinsku analizu nekretnina kako bi se ostvarile veće koristi, uključujući razumijevanje trenutnog stanja zgrade i potencijalnih troškova popravaka i usklađenosti s građevinskim propisima.

Međutim, izvješće također uzima u obzir činjenicu kako se postizanje ovog cilja ne može riješiti preko noći budući da proces integracije može biti dugotrajan, oslanjajući se na stručnost treće strane za procjenu podataka, sastavljanje izvješća i usklađivanje ciljeva. Također, postizanje ovog cilja dolazi uz značajne početne troškove, s podacima utemeljenim na dokazima, koji pokazuju kako su procesi i propisi ispravno poštivani za sigurne i useljive zgrade. Prikupljanje podataka i izvješćivanje o ESG-u je zahtjevno, s obzirom na širinu standarda i propisa koji se stalno pojavljuju, zajedno s održavanjem robusne evidencije projektne dokumentacije, ugovora, planova i protokola kroz fragmentirane lance opskrbe projekta.

Komentirajući Bijelu knjigu, direktor za istočnu Europu tvrtke PlanRadar, Bojan Petković, izjavio je: „ESG postaje ključni pokretač ulaganja s investicijskim memorandumom koji treba sadržavati sve ESG rizike, strategije ublažavanja, povezane troškove i pretpostavke koje su identificirane tijekom postupka dubinske analize. Oni u sektoru nekretnina koji ozbiljno shvaćaju ovaj korporativni kriterij i razmatraju potencijal digitalnih alata za potporu učinkovitijem upravljanju evidencijom, poboljšat će svoje upravljanje, povećati društvenu vrijednost i smanjiti negativan utjecaj na okoliš, omogućujući tržištu prijeko potreban porast povjerenja i zaštitu od ekonomske nestabilnosti.“

Maksimiziranje vrijednosti portfelja

Knjiga također skreće pozornost na to kako digitalne platforme mogu olakšati integraciju podataka povezanih s ESG-om u tehničku dubinsku analizu točnim prikupljanjem i izvješćivanjem o relevantnim informacijama kako bi se precizno identificirali strukturni problem, nedosljednosti i rizici.

Investitori s portfeljem komercijalnih nekretnina često razvijaju učinkovite strategije za povećanje vrijednosti imovine i energetske učinkovitosti pojednostavljivanjem troškova održavanja. Prema istraživanju, najnoviji softver omogućuje brzu procjenu troškova rekonstrukcije i preinaka zgrade, što uvelike pomaže investitorima u donošenju informiranih odluka. Detaljno bilježenje tehničkih podataka za nekretnine znači da je učinkovitost procesa kao što je dubinska analiza značajno povećana.

Regionalni menadžer za jugoistočnu Europu tvrtke PlanRadar, Antonio Radovčić zaključuje: „Dok se taksonomija i propisi vezani uz ESG još uvijek razvijaju, tvrtke koje implementiraju učinkovite strategije za praćenje ESG-a otvorit će vrata za veći povrat uloženog u budućnosti. Opsežna dokumentacija imovinskih vrijednosti, kao dio dubinske analize, zahtijeva puno vremena. Digitalna rješenja čine ovaj proces mnogo učinkovitijim i pomažu u osiguravanju dugoročnog povećanja vrijednosti imovine, zadovoljstva stanara i ukupnog povećanja vrijednosti tvrtke. Također, digitalna rješenja pružaju revizijski trag zaštićen od neovlaštenih promjena kako bi podržala usklađivanje sa sve strožim građevinskim propisima, dajući dionicima veću bezbrižnost.“

Više uvida iz PlanRadarove e-knjige, ESG u nekretninskoj industriji s PlanRadarom, možete pronaći ovdje.

FOTO: PROMO

Back to top button