Zanimljivosti

Kada ste zadnji puta napravili nešto dobro za nekoga?

Učiniti nešto dobro, postalo je prava rijetkost! Činjenica je da se ljudi sve više udaljavaju i da često zaboravimo učiniti nešto dobro za drugoga. Baš zato postoji Tjedan filantropije ili, još srdačnije rečeno, Tjedan dobročinstva.

Došlo je ono vrijeme u godini kada se održavaju brojna događanja kako bi nas podsjetila na važnost činjenja dobrih djela, a Hrvatska u tom razdoblju uvijek pokaže veliko srce.

U danima pred nama Hrvatska će biti u znaku dobra i dobrih događanja, a neka od njih mnoge su već i naučila dobročinstvu.

Tako smo prošli tjedan u Gornjoj Ploči imali razgovor uz kavu „Filantrop i ja“, koji je imao zadatak da uz neformalno druženje posjetitelje upozna s filantropijom. Isto druženje očekuje i Metković 30. rujna u Udruzi Dobra u 17 sati. Na događaju održanom u Brinju „Kad može div, mogu i ja“ djeca su slušala bajku „Najuglađeniji div u gradu“, koja ih je kroz svoju toplu priču naučila o važnosti pomaganja drugima te koliko je važno da sve činimo otvorena srca. Čitanje ove bajke bit će ponovno u Brinju 3. listopada u Dječjem vrtiću Tratinčica.

U Puli je održan okrugli stol na temu „Filantropija: Mladi i STEM“, na kojem su predstavljeni provedeni projekti iz područja STEM-a financirani iz Europskog socijalnog fonda te mogućnosti uključivanja profitnog sektora u podršku mladima i razvoju STEM-a uz pomoć filantropije.

Ponedjeljak, 26. rujna, u Puli je rezerviran za „Lov na filantropsko blago“, a ova zanimljiva potraga temelji se na Filantropskoj mapi grada Pule. U ‘lovu’ će sudjelovati ekipe sastavljene od učenika osnovnih škola koje će, krećući se po Filantropskoj mapi grada Pule, odgovarati na pitanja i rješavati zagonetke. Ovo je prilika da se više nauči o dobročiniteljima koji su svojim djelima obogatili i oplemenili Pulu.

Potraga za filantropskim blagom spremna je i u Osijeku. Riječ je o igri Amazing Race, namijenjenoj maturantima osječkih srednjih škola koji će, prateći određene znakove u gradu Osijeku, dolaziti do zadataka kojima će pokazati svoje znanje o filantropima svoga grada. Za one najbolje predviđene su i nagrade.

Osijek će 27. rujna, u Staroj pekari u 18 sati, upriličiti i panel raspravu ‘Moderna filantropija: budućnost održivih zajednica’ o ulozi mladih u postizanju održivog razvoja, a razgovarat će se o važnosti održivog razvoja te o tome što filantropske organizacije mogu učiniti kako bismo osigurali ispunjavanje ciljeva održivog razvoja do 2030. godine u Hrvatskoj i svijetu. Osim toga, grad na Dravi 28. rujna očekuje i „Filantropska šetnja gradom“ – šetnja ulicama Osijeka u kojoj možete upoznati filantrope i dobročinitelje koji su svojim dobrim djelima kroz povijest ostavili trag u dobrobiti Osijeka i njegovih stanovnika. Osijek će cijelu priču zaokružiti 29. rujna, kada vas očekuje „Filantropski kviz“.

Svi oni s područja Prigorja i Podravine, svakako bi trebali doći u Križevce. Naime, tamo se od 26. rujna, pa sve do 3. listopada, u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja, odvija izložba crteža na temu filantropije i održivog razvoja.

Split 29. rujna u centru „Zlatno doba“ u 18 sati organizira okrugli stol ‘Poduzetnička filantropija i mladi’, na kojem će se razgovarati o tome kako spojiti poduzetništvo i djelovanje za opće dobro te koja je uloga mladih u tom procesu.

Zadar također ima okrugli stol ‘Sudionička filantropija i financiranje organizacija civilnoga društva i društvenih inovacija: odgovor na izazove u društvu’. Riječ je o primjerima dobre prakse iz brojnih zemalja u Europi i svijetu koji ukazuju na rezultate i prednosti ulaganja u društveni razvoj kroz sudjelovanje svih dionika tih procesa. Okrugli stol bit će održan 30.9. u Hrvatskoj kući filantropije.

Zadar je ujedno i grad u kojem se ove godine održava središnje događanje Tjedna filantropije. Na Poljani Šime Budinića, djeca iz 11 osnovnih škola iz raznih dijelova Lijepe Naše će 1. listopada, na Europski dan filantropije i zakladništva, učiti o važnosti smanjenja siromaštva te zaštiti okoliša i održivom razvoju, i to kroz dvije radionice: ‘Ponovo upotrijebi, sa srcem’ i ‘Zeleno srce Zemlje!’

Organizatori Tjedna filantropije su Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj. Više informacija o svim događanjima možete pronaći na stranici Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

FOTO: PROMO


Back to top button