Zdravlje

Jeste li znali da cjepivo protiv HPV-a štiti od 6 vrsta raka

Povodom Europskog tjedna cijepljenja održan je Online panel „90-70-90 Idealne mjere za 2030. godinu“.  Zašto 90-70-90? Cilj strategije Svjetske zdravstvene organizacije je angažirati zdravstvene vlasti na cijepljenju 90% djevojaka do 15 godina cjepivom protiv HPV-a, potaknuti ih na probir raka vrata maternice među 70% žena, te na pravovremeno liječenje 90 % žena s dijagnozom invazivnog raka vrata maternice.

Sudionici Panela su bili: Sunčana Glavak i doc.dr.sc.Tomislav Sokol, zastupnici u Europskom parlamentu, mr.sc. Vesna Šerepac, iz Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti I obrazovanja, te doc. dr.sc. Dražan Butorac, spec. ginekologije i porodništva, subspec.ginekološke onkologije te predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice HLZa.

Hrvatska je jedna od zemalja koja ima besplatno i dostupno cjepivo za sve učenike osmih razreda, a do kraja godine i za sve mlade do 25. godine života. No, odaziv nije dovoljno dobar, poručuju stručnjaci.

„Upravo nam sada u bolnici leži djevojka, ´97. godište s karcinomom cerviksa. Edukacija nam mora ići odmalena, od vrtićke dobi se već mora educirati da maligne bolesti nisu tema koja se izbjegava, a rezultate možemo vidjeti tek kroz nekih 10 godina. Ova COVID situacija je mnogima dala na razmišljanje kako virusi djeluju na na nas. No, ono što je bitno naglasiti da će nam ova COVID godina i cjelokupna situacija dovesti do eksplozije bolesti i novih dijagnoza karcinoma. I to će nas koštati puno više nego prevencije, testiranja i cijepljenje.“- rekao je doc. dr.sc. Dražan Butorac, spec. ginekologije i predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice HLZa.

Europska Unija je za jedan od zdravstvenih prioriteta stavila borbu protiv raka. Za Europski plan borbe protiv raka je osigurano 4 milijarde eura.

„I dalje je jako velik problem što mnogi strahuju od cjepiva. Zato kao političari, roditelji, javne osobe moramo kontinuirano raditi na edukaciji. Morate znati da mnoge obitelji ne pričaju na adekvatan način o seksualnom odgoju. Moramo te tabue rješavati korak po korak. Zato moramo što više educirati javnost, ulagati više financijskih sredstava, a zasigurno bi pomogli i oboljeli koji bi svojim primjerom približili ovaj javno- zdravstveni problem.“- istaknula je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu.

Stručnjaci naglašavaju kako bi se čak 40% incidencija raka moglo smanjiti prevencijom.

„Osim što trebamo riješiti ovaj tradicionalni problem, a to je da razgovor u obitelji ili među vršnjacima o spolnim odnosima i bolestima nije tabu, trebamo pronaći način kako da  mladima približimo ovu temu. Za to su najbolje mlade generacije ili neke javne osobe koji oni prate na društvenim mrežama. Jedino tako mogu doprijeti do njihove svijesti. Drugi problem su upravo društvene mreže, koje često daju i šire dezinformacije. Mi tu pričamo o zdravstvenom problemu, tako da je jako bitno tko o tome govori i kakve informacije daje. Zato su nam potrebni obrazovanje, edukacija i prevencija.“- rekao je Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu.

Cjepivo protiv HPV-a je u Hrvatskoj dostupno već više od desetljeća, no, procijepljenost je i dalje niska. Kao i podaci o samom znanju o HPV infekciji i cjepivu. Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do kraja ove godine. Zbog toga je pokrenuta javno- zdravstvena i edukativna kampanja „Budi mRAK“, koju je osmislila Udruga studenata medicine CroMSIC u suradnji s HZJZ-om i Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba. 

Unatoč pandemiji COVID-19 Budi mRAK kampanja je pokrenula i objavila digitalni newsletter Budi mRAK roditelj, namijenjen mladima i njihovim roditeljima kako bi im na što bolji i pristupačniji način objasnili sve o HPV-u, kao i dobrim stranama cijepljenja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja svim je školama dalo preporuku da roditelje obavijeste o digitalnom newsletteru.

„Mi smo dali preporuku i taj je digitalni newsletter došao u velik broj škola. Nadamo se da ćemo putem anketa koje će provoditi HZJZ dobiti informacije koliko je roditelja dobilo i vidjelo taj newsletter i to će nam biti smjernica za daljnju strategiju za borbu protiv HPV-a. Ono što bih još naglasila jest da mnoge ruralne sredine nemaju sve pravodobne informacije poput velikih gradova, pa mislim da bi se tu posebno trebale usmjeriti edukacije i resursi.“- rekla je mr.sc. Vesna Šerepac, iz Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kako izgleda digitalni newsletter, pogledajte ovdje:

Podršku kampanji „Budi mRAK“, kao i digitalnim newsletteru su dali su Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo obrazovanja i znanosti, HZJZ, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, NZJZ Andrija Štampar, Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu, zastupnici Europskog parlamenta, te mnogi stručnjaci, kao i osobe iz javnog života.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.


Back to top button