Zanimljivosti

JEDINSTVENO ISKUSTVO Po prvi puta održan rafting za slijepe osobe na MrežniciUz stručno vodstvo posebno obučenih, profesionalnih skipera tvrtke Croatia Open Land Tours DMC na rijeci Mrežnici po prvi puta je održan rafting za slijepe osobe na kojem su sudjelovali članovi Udruge slijepih USKA.

Slijepe osobe Mirsad Bećirović i Elena Mrkonja upustili su se u avanturu raftinga na Mrežnici pod stručnim vodstvom Kreše Rogoza, direktora i vlasnika agencije Croatia Open Land te skipera Hrvoja Pupića i Filipa Ferderbera koji su obučeni za sigurno ponašanje na divljim vodama licencom WRT Pro Rescue 3 te imaju iskustva rada s osobama s invaliditetom.

Slijepe osobe tako su po prvi puta isprobale iskustvo raftinga spustom niz Mrežnicu, rijeku koja je pogodna za vožnju čamcem zbog mnoštva slapova i dovoljno je pitoma da bude prihvatljiva i za spust osoba s invaliditetom.

Avantura na Mrežnici počela je detaljnim objašnjavanjem spusta, davanjem svih potrebnih informacija o provođenju raftinga te naravno detaljnim sigurnosnim uputama.

U svakom čamcu nalazio se po jedan skiper i jedna slijepa osoba koji su zajednički prošli turu dugu oko dva sata i pokazali kako je rafting pristupačan osobama s invaliditetom, posebice osobama s oštećenjem vida.

Sam rafting prilagođen slijepim osobama uključuje opširan razgovor za vrijeme vožnje, a skiperi su opisivali floru i faunu prekrasne Mrežnice i njenih slapova, okružene riječnim kanjonima te šumama bukve i graba. Za slijepe osobe bio je to izniman doživljaj koji su doživjeli kroz sva druga osjetila –  kroz mirise prirode, toplinu sunca, šum slapova, ljuljanje valova, prskanje kapljica i svih ostalih osjećaja koji čine vožnju čamcem.

Naravno, i slijepe osobe su zajednički veslale cijelo vrijeme, dok je u pratnji bila videća pratiteljica Sanja Jakić iz udruge slijepih USKA.

Objeručke smo prihvatili poziv za sudjelovanje radi prethodnog iskustva u radu s osobama s invaliditetom te sa slijepim i slabovidnim osobama. Radi međunarodno licenciranih skipera licencom WRT Pro Rescue 3 kojom smo obučeni za sigurno ponašanje na divljim vodama, u mogućnosti smo svakome pružiti nezaboravan doživljaj na vodi. Naglasak poslovanja turističke agencije Croatia Open Land je na individualnom pristupu te na taj način svakome nastojimo pružiti nezaboravno iskustvo prema željama i potrebama pojedinca. Ovim putem pozivam sve zainteresirane da se odvaže i probaju nešto novo!“, izjavio je Krešo Rogoz ispred Croatia Open Land Tours DMC-a.

Ova jedinstvena suradnja tvrtke Croatia Open Land Tours DMC i udruge slijepih USKA, još je jedan korak u pomicanju granica u životu osoba s invaliditetom i njihove inkluzije u sportsko-rekreativne aktivnosti i sve segmente življenja.

FOTO: PROMO

Back to top button