Život

Izvadite bicikl iz spremišta i pripremite se za vožnju nekim od najboljih staza u Hrvatskoj

Posljednjih nekoliko godina, zdrav životni stil postao je sve popularniji te su putnici počeli brinuti o zdravlju i mogućnosti rekreacije i kada su putovanja u pitanju. Trend je dodatno popularizirala pandemija uzrokovana bolesti Covid-19 i postavila nove izazove za turističke destinacije.

Prema istraživanju provedenom od strane Booking.com-a većina (56%)* svjetskih putnika želi upoznati lokalne običaje i doživjeti drugačija turistička iskustva. Više od pola putnika (57%)* planira izbjegavati javni prijevoz na sljedećim putovanjima, a dvije trećine svjetskih putnika (63%)* planiraju izbjeći turističke destinacije.

Zahvaljujući vrlo zanimljivom geografskom položaju, Hrvatska je sve poželjnija destinacija za avanturistički turizam s bogatim aktivnostima na otvorenom, od jedrenja, planinarenja do biciklizma. Za turiste koji su u potrazi za novim iskustvima, biciklizam je savršen odabir. Stoga, ukoliko još niste isplanirali ljetni odmor, Booking.com vam donosi neke od najboljih biciklističkih ruta u Hrvatskoj.

Neki dijelovi Hrvatske idealni su za aktivni odmor na biciklima, kao što su unutrašnjost Istre, dalmatinski otoci te Lonjsko polje, Baranja i istočni dio Slavonije. Biciklističke rute su sve bolje obilježene, a nekoliko lokalnih turističkih organizacija objavilo je biciklističke karte.

Istra

Hrvatski najpoznatiji poluotok, s prekrasnom zelenom unutrašnjosti i morem koji ga okružuje pravi je izazov za sve ljubitelje avanture i biciklizma. Rekreativni biciklisti, ljubitelji prirode, kulture i gastronomije mogu odabrati jednu od 6 kružnih ruta i 12 MTB ruta. Jedna od ruta prolazi kroz gradić Rabac gdje je napravljen park s biciklističkim stazama, obiteljska staza te zahtjevnija enduro staza. Najveća značajka Istre su očuvani srednjovjekovni gradići smješteni na vrhu brda s pogledom na predivnu prirodu.

Gdje odsjesti:

Savršeni smještaj nakon vožnje biciklom kroz prekrasan krajolik i male gradiće možete pronaći u ROXANICH Wine & Heritage hotel. Dvorište koje ostavlja bez daha idealno je mjesto za uživanje u vinu, siru, a bazen i udobne i moderne sobe su prava nagrada nakon cjelodnevnog aktivnog odmora.

Zadarski arhipelag

Najduži i najveći zadarski otoci Pag, Dugi Otok, Ugljan, Pašman i Vir kao stvoreni su za biciklizam zbog njihove dužine, predivne obale te dobre povezanosti s kopnom. Avanturistička biciklistička ruta, najdužeg otoka čije ime govori samo za sebe, Dugog otoka, odvest će vas do svih atrakcija koje se na njemu nalaze. Ako se zaputite tom rutom imat ćete prilike vidjeti sve znamenitosti otoka, od najvišeg svjetionika na Jadranu, pješčane plaže Sakarun te Park prirode Telašćicu.

Gdje odsjesti: Nakon vožnje po otoku, povratak na kopno je odlična ideja, a Zadar svakako najbolji i najbliži izbor. Villa Liburnum se smjestila na blago povišenom položaju, ali samo 2,5kn od stare Zadarske jezgre. Moderno uređene sobe imaju klimu koje će vam pružiti osvježenje nakon bicikliranja, a svako jutro gosti mogu uživati u doručku posluženom u svojim sobama.

Slavonija

Slikovita sela, zlatna polja koja se isprepliću s idiličnim rijekama su pravi san za svakog ljubitelja biciklizma te su glavna obilježja ove predivne regije. Osijek je grad s najviše kilometara biciklističkih ruta i glavna destinacija slavonskog i baranjskog biciklističkog turizma, a čak 40km staze uvjerljiv je razlog zašto bi posjetili ovaj grad i prepustili se istraživanju. S druge strane, cijelo područje oko Lipika i Pakraca okruženo je rutom nazvanom Ruta lipicanera i kune. Sastoji se od 98km označenih staza koje su označene putokazima, info pločama i kartama. Ruta povezuje razne destinacije, nudeći doživljaje kako za bicikliste, tako i za šetače i jahače, s brojnim dobro opremljenim odmorištima.

Gdje odsjesti: Apartmani Country House Stara Kapela idealan su odabir za ljubitelje tradicionalnih slavonskih imanja u čijem restoranu možete uživati u brojim specijalitetima. Za sve goste, ovaj objekt nudi i  besplatne bicikle, vrt s opremom za roštilj te dječje igralište.

*Istraživanje je provedeno za Booking.com, a povedeno je na uzorku odraslih osoba koje su potovale poslovno ili privatno u proteklih 12 mjeseci, a isto tako planiraju putovati u sljedećih 12 mjeseci (ako i kad se ukinu potpuna ograničenja za putovanja). Ukupno je ispitano 20,934 ispitanika iz 28 zemalja i teritorija (uključujući 999 iz SAD-a, 496 iz Kanade, 497 iz Meksika, 997 iz Kolumbije, 999 iz Brazila, 499 iz Argentine, 995 iz Australije, 499 iz Novog Zelanda, 999 iz Španjolske, 996 iz Italije, 996 iz Francuske, 999 iz Velike Britanije, 996 iz Njemačke, 498 iz Nizozemske, 499 iz Danske, 499 iz Švedske, 498 iz Hrvatske, 1001 iz Rusije, 498 iz Izraela, 997 iz Indije, 994 iz Kine, 499 iz Hong Kong, 497 s Tajlanda, 496 iz Singapura, 499 s Tajvana, 997 iz Južne Koreje, 500 iz Vijetnama i 995 iz Japana). Ispitanici su internetsku anketu ispunili u srpnju 2020.

FOTO: PROMO


Back to top button