Život

Umjetnost ulazi u vaše domove! Ovo su predmeti koji imaju funkciju, a uljepšat će vaš prostorIKEA predstavlja kolekciju IKEA Art Event 2021 s ciljem istraživanja granice između umjetnosti i funkcije – i propitkujući što s umjetničkim djelom koje ima funkciju svakodnevnog predmeta. Za ovu ograničenu kolekciju od deset predmeta IKEA je surađivala s nekim od najaktualnijih umjetnika današnjice: Danielom Arshamom, Gelchopom, Humans since 1982, Sabinom Marcelis i Stefanom Marxom.

Od 2015. godine IKEA surađuje s umjetnicima iz cijelog svijeta na stvaranju kolekcija Art Event, slaveći različite izraze umjetnosti pomoću različitih žanrova i zanata. Tako ručno tkani umjetnički sagovi, figurice u kristalnom staklu i zidne umjetnosti poput fotografije, ulične umjetnosti i ilustracija postaju dijelom ovih kolekcija, čija je svrha ostala ista tijekom godina – demokratizirati umjetnost i učiniti je dostupnom i pristupačnom svima.

Uz to, šestim izdanjem kolekcije IKEA Art Event, IKEA želi dovesti umjetnost u domove što više ljudi – ovaj put brišući tanku granicu između umjetnosti i dizajna. Kako bi se otisnula na ovo putovanje, IKEA je pozvala umjetnike različitih profila iz svih dijelova svijeta: Daniela Arshama (New York), Gelchop (Tokio), Humans since 1982 (Stockholm), Sabinu Marcelis (Rotterdam) i Stefana Marxa (Berlin).

Odlučili smo surađivati s različitim umjetnicima iz cijelog svijeta kako bismo pokazali raznolikost umjetnosti i dizajna na jednome mjestu“, istaknuo je Henrik Most, kreativni lider kolekcije IKEA Art Event. „Želimo pokazati da biti umjetnik ili biti dizajner ne znači da morate ostati ograničeni i raditi samo na jednom području, već da možete raditi na različitim poljima te da je ovaj novi pokret imao dubok utjecaj na današnju scenu dizajna i umjetnosti”, zaključio je.

Kolekcija se sastoji od 10 predmeta za uređenje doma koji propitkuju perspektivu svakodnevnih predmeta, istodobno odajući počast kreativnosti. Kolekciju tako čine zidna lampa Sabine Marcelis, zidni sat Daniela Arshama, stolna svjetiljka i lampa u obliku imbus ključa koje je dizajnirao Gelchop, vaza i lagana deka Stefana Marxa te zidni ukrasi koje potpisuju Humans since 1982.

„Svaki proizvod u ovoj kolekciji ima praktičnu funkciju, a istovremeno je i umjetnički predmet. Tradicionalna ideja da je umjetnost vrhunska a dizajn dio masovne kulture – jednostavno više ne vrijedi. To dvoje se fantastično nadopunjuju – tu se događa čarolija”, kaže Henrik Most.

Kako bi se dodatno slavila demokratizacija umjetnosti i kreativnosti kod kuće, osobito u vremenima poput trenutnog kada je mnogim ljudima pristup umjetnosti ograničen zbog pandemije – kolekciju možete iskusiti i poigrati se od kuće uz pomoć prilagođenih AR efekata koji su na raspolaganju putem IKEA Instagrama. Svi zainteresirani dobrodošli su pridružiti se #IKEAARTEVENT i stvoriti svoje kućne galerije.

Kolekcija će biti dostupna u robnoj kući IKEA Hrvatska i internetskoj trgovini od travnja 2021. godine.

Umjetnici:

Sabine Marcelis

Dizajnerica Sabine Marcelis, rođena na Novom Zelandu s adresom u Nizozemskoj, fascinirana je jedinstvenim svojstvima materijala i efektima koje određeni materijali mogu stvoriti – na primjer, rezina ili staklo u interakciji sa svjetlošću. Njezin se rad temelji na procesu: njezin dizajn nastaje opsežnim eksperimentiranjem idejama i materijalima u studiju. Radeći na dizajnu proizvoda, instalacija i prostora, nastoji stvoriti čarobna iskustva svojim privlačnim dizajnom.

Daniel Arsham

Daniel Arsham multidisciplinarni je američki umjetnik, čiji rad kombinira umjetnost, arhitekturu i performanse. Ima bogato iskustvo suradnje s drugim kreativnim liderima u scenskoj produkciji, modi, dizajnu interijera i arhitekturi. Njegova najnovija umjetnost istražuje ideje povezane s budućim civilizacijama i arheološkim propadanjem. Arsham je suosnivač tvrtke Snarkitecture, njujorškog dizajnerskog studija.

Humans since 1982

Humans since 1982 su osnovali Bastian Bischoff i Per Emanuelsson još kao studenti na HDK Göteborg 2009. godine. Humans since 1982 spaja umjetnost i dizajn kako bi stvorili subverzivne svakodnevne predmete koji postavljaju pitanja o ubrzavanju tehnologije i njezinoj dualističkoj prirodi kao izvoru napretka i uništenja.

Stefan Marx

Stefan Marx njemački je umjetnik i ilustrator koji koristi svoj poseban stil za interpretiranje svakodnevice. Inspiraciju crpi iz različitih supkultura, poput grafita i techno glazbe, za stvaranje umjetnosti u raznim medijima, uključujući dizajne skateboarda, velikih ulja na platnu i porculanske vaze.

Gelchop

Japanski kolektiv Gelchop dekonstruira svakodnevne predmete kombinirajući ih s različitim elementima kako bi na zabavan i uvjerljiv način promijenio njihovu funkciju. Gelchopova umjetnička djela i proizvodi potiču pogled na stvari na drugačiji način te na razmišljanje o ‘istinskoj’ svrsi predmeta u svijetu.

FOTO: Ikea/Promo

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Back to top button