Zanimljivosti

Holcim Hrvatska treću godinu zaredom dobitnik nagrade Hrvatskog indeksa održivostiNagrada HRIO (Hrvatski indeks održivosti) i ove je godine pripala tvrtki Holcim Hrvatska, u kategoriji radne okoline. Riječ je o prestižnoj nagradi koja se jednom godišnje dodjeljuje poduzećima s najboljim ostvarenim rezultatom u pojedinom području primjene održivih praksi. Nagrada HRIO dodjeljuje se već 16. godinu za redom u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HRPSOR) i partnerstvu s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP).

“Holcimova vizija je da gradimo bolje i za ljude i za planetu, što naravno uključuje i sve nas zaposlenike. Kvalitetnu radnu okolinu gradimo kroz brojne elemente. Već dugi niz godina provodimo kulturu sigurnosti na radu u kojoj svaki zaposlenik ima pravo i obavezu odbiti rad na nesiguran način. Zdravlje, kontrola i sigurnost naših zaposlenika su prioriteti tvrtke, konstantno ulažemo u te segmente, od kvalitetne opreme do raznih edukacija te imamo razvijene programe za upravljanje kritičnim točkama i provedbu aktivnosti pravilnih kontrola u cilju zaštite i sigurnosti na radu ”, istaknula je Julija Škoro, direktorica održivosti Holcim Hrvatska.

Nagrada se dodjeljuje na temelju upitnika kojim stručna komisija procjenjuje u kojoj mjeri kompanije integriraju principe održivog razvoja u vlastiti sustav donošenja odluka i postupanja. Posebno razvijena metodologija u skladu je s europskim direktivama i standardima te Ciljevima održivog razvoja. To omogućuje cjeloviti uvid u održivost poslovnih praksi poduzeća te izdvaja one kompanije koje svoju poslovnu filozofiju temelje na principu društveno odgovornog poslovanja i održivosti, čime direktno utječu na društvo i okoliš. HRIO se dodjeljuje poduzećima u četiri glavne kategorije: mala, srednja, velika i javna poduzeća, te poduzećima s najboljim rezultatom održivosti u tematskim područjima održivog korporativnog upravljanja, upravljanja okolišem, radne okoline, odnosa sa zajednicom, ljudskih prava i dječjih prava.

Ovogodišnja dodjela održala u sklopu 15. Konferencije o održivom razvoju koja se 7. i 8. studenoga održava u zagrebačkom hotelu Esplanade. Holcimu ovo nije prva HRIO nagrada – 2022. je dobio priznanje u kategoriji ljudskih prava, a godinu ranije također je odnio pobjedu u tematskom području radne okoline. Kada je o radnoj okolini riječ, da su zaposlenici na prvom mjestu u tvrtki, u Holcimu nije klišej već realnost, čemu svjedoči zadovoljnih 357 zaposlenika na 13 proizvodnih lokacija u 8 županija.

“Prošle i ove godine zaposlili smo 87 novih kolegica i kolega, a u budućnosti nas čeka daljnji val zapošljavanja. Naime, europski Inovacijski fond je kao jedini projekt iz Hrvatske izabrao naš projekt hvatanja ugljika u Istri, veliko ulaganje zahvaljujući kojem ćemo prvi u Hrvatskoj i regiji omogućiti ugljično neutralnu proizvodnju cementa”, istaknula je Holcimova direktorica održivosti. Upravo projekt hvatanja i trajnog skladištenja ugljika, pod nazivom KOdeCO net zero, jedan je od ključnih “kotačića” na putu dekarbonizacije. O toj temi, odnosno, o strategiji ugljične neutralnosti poduzeća, Holcim će govoriti i na ovogodišnjoj Konferenciji o održivom razvoju.

Osim o ugljičnom otisku, konferencija će uz renomirane domaće i strane stručnjake obuhvatiti i teme Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD), zelenih obveznica, zelenim kreditima i financiranim emisijama, politikama raznolikosti, EU Taksonomiji i brojnim drugim trendovima u području održivog razvoja.

FOTO: Izvor: HR PSOR, autor: Igor Šeler

Back to top button