Showbiz

Hoće li Hrvatska slaviti? Prema ovom istraživanju Albinu čeka visoka pozicija za Eurosongu

 • Ova jedinstvena ljestvica imena „Tour-O-Vision“ kombinira ocjene putnika i najnovije izglede na kladionicama
 • „Tour-O-Vision“ formula predviđa treću pobjedu za Italiju, ali i visoko četvrto mjesto za Hrvatsku

Odbrojavanje do izbora za Pjesmu Eurovizije 2021. je počelo! Nakon gotovo dvije godine bez ovog tjedna prepunog jedinstvenih pjesama, ekstravagantnih izvedbi i legendarnih nastupa uživo, svi ga željno iščekujemo – i trebamo – više no ikad.

Natjecanje se zahuktava, a kladioničari otkrivaju svoja predviđanja ususret finalu 22. svibnja – svi su sudionici već potvrđeni, pa se uvelike raspravlja o tome tko će se kući vratiti s pobjedom.

Mnogi obožavatelji posjetit će svoje omiljene stranice kako bi dodali svoja predviđanja, no Booking.com, službeni partner za putovanja izbora za Pjesmu Eurovizije 2021., ima asa u rukavu kad je riječ o poretku. Iako su rivalstva jednako žestoka kao i nastupi, zahvaljujući putovanjima, Europljanima je ljubav prema drugim zemljama koje sudjeluju na Eurosongu zapravo duboko ukorijenjena.

Booking.com vjeruje da preferencije vezane za putovanja imaju pravi utjecaj na to za koju ćemo zemlju glasovati. Možda će gledatelji baš najveći broj bodova dodijeliti zemlji u kojoj se nalazi njihovo omiljeno odredište za odmore, osobito ako to znači da će moći putovati onamo za Eurosong 2022.

Stoga je Booking.com upotrijebio svoju nenadmašnu kolekciju podataka kako bi otkrio kako bi moglo izgledati stanje na ljestvici ako spojimo pjesme koje ne možemo prestati pjevati i odredišta koja volimo posjećivati.

Tour-O-Vision

Ovaj poredak kreiran je kombiniranjem favorita na kladionicama za Eurosong 2021. s prosječnom ocjenom putnika na Booking.com-u od svibnja 2019., kad je održan zadnji izbor za Pjesmu Eurovizije.

Tour-O-Vision (kombinacija ocjena s Booking.com-a i kladionica)* Poredak na kladionicama**
1. Italija Malta
2. Grčka Francuska
3. Malta Švicarska
4. Hrvatska Italija
5. Francuska Bugarska
6. Švicarska Švedska
7. Austrija Litva
8. Bugarska Island
9. Poljska Norveška
10. Srbija San Marino

Prema ovom alternativnom poretku, Italija bi bila pobjednica, a iza nje stajale bi Grčka i Malta. Ako je formula Booking.com-a pogodila sve prave note, ovo bi mogla biti treća pobjeda za Italiju. Zanimljivo je da bi prema ljestvici Booking.com-a Hrvatska završila na visokom četvrtom mjestu.

Neočekivane ljubavi (i ljubavne pjesme)

Kao dio istraživanja, Booking.com otkrio je i neka očekivana rivalstva te neočekivana prijateljstva sklopljena tijekom glasovanja. Prema povijesnim uzorcima glasovanja već možemo očekivati da će određene zemlje vjerojatno glasovati za svoje susjede, no kad je riječ o putovanjima, čekaju nas iznenađenja.

 • Iako Hrvatska u prosjeku najviše bodova daje susjednoj Srbiji, hrvatski putnici za putovanja ipak preferiraju Italiju
 • Španjolska i Portugal dokazuju da su dobri susjedi ujedno i dobri prijatelji, budući da Španjolska najviše bodova dobiva upravo od svog susjeda. No ti glasovi ne odgovaraju planovima za putovanja putnika iz Portugala – pobjedu ipak odnose Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija
 • Italija je tijekom godina najviše bodova dobila od Albanije, a također je i najpopularnije odredište među albanskim putnicima
 • No Italija joj nije uzvratila jednako dobrim bodovima, već najviše bodova ipak daje Ukrajini
 • Izrael u prosjeku najviše bodova dobiva od Francuske, a Francuzi su također drugi po redu kad je riječ o najvećem broju putovanja u Izrael
 • Kad je riječ o bodovima od Izraela, francuska se bori s Rusijom, koja u prosjeku dobiva najviše bodova od Izraela
 • Otkako se 1981. godine pridružio izboru za Pjesmu Eurovizije, Cipar još nije odnio pobjedu, no ipak je omiljeno odredište za rivale iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije i Izraela
 • Usprkos tomu što je sudjelovanje Australije 2015. godine trebalo biti samo jednokratno pojavljivanje, ova je država otad već pet puta sudjelovala u izboru, a čak je četiri puta bila u top 10. Kad je riječ o putovanjima, Australija je omiljeno odredište za putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva

Velika petorka mnogo putuje

Veliku petorku (Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku, Francusku, Italiju i Španjolsku) i trenutačnog prvaka, Nizozemsku, ne povezuje samo zajamčeno mjesto u finalu, već su poprilično usklađeni i kad je riječ o putovanjima:

 • Ujedinjeno Kraljevstvo možda nije nikakva prijetnja na natjecanju jer je u proteklom desetljeću imala najgore ocjene među velikom petorkom, no i dalje je popularna među svojim rivalima, a putnici iz Njemačke među onima su koji je najčešće posjećuju
 • Kad je riječ o ukupnom broju bodova među tih šest zemalja, Italija je najuspješnija zemlja u posljednjem desetljeću bez ijedne pobjede. No, njezino bogato naslijeđe ipak privlači putnike, a Rim ima osobite preporuke za povijest
 • Iako je propustila četiri od 10 posljednjih izbora za Pjesmu Eurovizije, Nizozemska, ovogodišnji domaćin i pobjednik Eurosonga 2019., druga je prema ukupnom zbroju bodova u proteklom desetljeću među Velikom petorkom. A, u tim je državama također popularna i izvan natjecanja – među četiri od pet država koje je najčešće posjećuju nalaze se njezini eurovizijski rivali (Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Italija)

Arjan Dijk, viši potpredsjednik i direktor odjela za marketing u Booking.com-u, dodaje: „U središtu izbora za Pjesmu Eurovizije nalaze se natjecanje i žestoko rivalstvo. No, zemlje koje sudjeluju također se imaju priliku ujediniti i slaviti radost koju donose glazba i nastupanje. Nakon odvojenosti zbog ograničenja za putovanja, ove će nas godine posebno nadahnuti okupljanje milijuna obožavatelja iz cijelog svijeta putem ekrana i pametnih telefona kako bi sudjelovali u ovom slavlju jedinstva i inkluzivnosti.

„I dok na pozornici svi želimo ostvariti 12 bodova, naši podaci za putovanja pokazuju nam da smo više prijatelji nego neprijatelji te da želimo istražiti i doživjeti upravo ona odredišta protiv kojih se natječemo. S misijom da olakšamo svima da istraže svijet, svi u Booking.com-u uzbuđeni smo oko budućih prilika za putovanja, koja će nam omogućiti da otkrijemo izvanrednu raznolikost koju naš svijet nudi, kad to opet bude sigurno.“

METODOLOGIJA

*Tour-O-Vision pregled kreiran je koristeći „Glasove s Booking.com-a“, koji umjesto tradicionalnog eurovizijskog glasovanja koriste ocjene s platforme. Glasovi s Booking.com-a iskorištavaju količinu i prosječnu ocjenu svih provjerenih recenzija koje su putnici ostavili između 14. svibnja 2019. i 21. travnja 2021., što je onda pretvoreno u odgovarajući broj bodova prema eurovizijskoj ljestvici. Glasovi s Booking.com-a potom su kombinirani s predviđanjima za glasove žirija prema kladionicama**

**Predviđanja kladionica temelje se na prosjeku 18 kladionica koje je Eurovision World skupio do 21. travnja 2021. (https://eurovisionworld.com/odds/eurovision)

O Booking.com-u:

Booking.com osnovan je 1996. godine u Amsterdamu te se od male nizozemske startup tvrtke razvio u jednu od vodećih online tvrtki na svijetu na području putovanja. Booking.com dio je grupe Booking Holdings Inc. (NASDAQ: BKNG), Booking.com ima misiju da olakša svima da istraže svijet. Ulaganjem u tehnologije koje čine putovanja što lakšima Booking.com povezuje milijune putnika s nezaboravnim iskustvima, brojnim opcijama prijevoza i nevjerojatnim smještajnim objektima – od kuća za odmor do hotela i mnogih drugih vrsta objekata. Kao jedna od najvećih svjetskih platformi za rezervaciju putovanja s ponudom poznatih brendova i poduzetnika, neovisno o veličini njihove tvrtke, Booking.com omogućuje objektima diljem svijeta da privuku putnike iz cijelog svijeta i unaprijede svoje poslovanje. Booking.com dostupan je na 44 jezika i nudi više od 28 milijuna smještajnih jedinica, uključujući više od 6,5 milijuna jedinica u kućama za odmor, apartmanima i drugim jedinstvenim smještajnim objektima. Bez obzira na to kamo želite ići i što želite raditi, Booking.com to će vam olakšati i pomoći vam kad to zatrebate uz službu za korisnike dostupnu 0 – 24.

O izboru za Pjesmu Eurovizije

Izbor za Pjesmu Eurovizije najveći je glazbeni događaj uživo na svijetu. Svake ga godine organizira Europska radiodifuzijska unija (EBU), najveća svjetska udruga javnih RTV servisa (PSM).

Svake godine članovi EBU-a odabiru pjesmu koja će predstavljati njihovu zemlju, a natjecanje se održava u zemlji koja je pobijedila prethodne godine.

Sam događaj producira EBU u suradnji s radiodifuzijskim kućama koje su poslale pobjedničku pjesmu.

Na izboru za Pjesmu Eurovizije za 2021. godinu sudjelovat će 41 radiodifuzijska kuća, a izbor se održava u Rotterdamu, nakon što je Duncan Laurence priskrbio nizozemskoj pobjedu pjesmom ‘Arcade’ 2019. godine.

Izbor za Pjesmu Eurovizije održava se svake godine od 1956., osim 2020., kad je događaj otkazan zbog pandemije koronavirusa. 27 zemalja pobijedilo je na izboru barem jednom.

2019. godine Eurosong je gledalo više od 180 milijuna TV gledatelja na više od 40 tržišta, a milijuni gledatelja pratili su ga online.

O Europskoj radiodifuzijskoj uniji

Europska radiodifuzijska unija (EBU) najveća je svjetska udruga javnih RTV servisa (PSM). Naša je misija utvrditi važnost javnih RTV servisa.

Predstavljamo 115 medijskih organizacija u 56 zemalja u Europi, na Bliskom istoku te u Africi, a imamo i dodatna 33 partnera u Aziji, Africi, Australiji te Sjevernoj i Južnoj Americi.

Naši partneri upravljaju s više od 2000 televizijskih i radio-kanala te nude brojne online platforme. Zajedno imaju publiku od više od jedne milijarde ljudi diljem svijeta, a prikazuju sadržaj na gotovo 160 jezika.

Težimo tomu da osiguramo održivu budućnost javnim RTV servisima, pružimo našim partnerima prvoklasan sadržaj od vijesti i sporta do glazbe te unaprijedimo našu osnovnu misao koja uključuje solidarnost i suradnju kako bismo stvorili centar za učenje i dijeljenje.

Naša podružnica Eurovision Services teži tomu da postane najpopularniji pružatelj medijskih usluga te da pruži nove, bolje i raznolikije načine za jednostavno, učinkovito i besprijekorno pružanje i pristupanje sadržaju i uslugama.

Naši se uredi nalaze u Bruxellesu, Rimu, Dubaiju, Moskvi, New Yorku, Washingtonu, Singapuru, Madridu i Pekingu. Naše je sjedište smješteno u Ženevi.

Saznajte više o EBU-u na stranici www.ebu.ch

FOTO: PROMO


Back to top button