Zanimljivosti

Digitalizacija u građevinskom i nekretninskom sektoru

Izazovi i projekcije rasta prema anketi u kojoj je sudjelovalo više od 1300 stručnjaka

PlanRadar, vodeća europska platforma za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji te tržištu nekretnina, proveo je istraživanje o postojećoj razini digitalizacije u građevinskom i nekretninskom sektoru, a obuhvaćene su i projekcije rasta za sljedeće tri godine. Glavne teme izvještaja usredotočene su na dinamičan razvoj ulaganja u inovativne tehnologije građevinskog i nekretninskog sektora, zapošljavanje digitalnih stručnjaka i na mogući razvoj digitalizacije u svakoj od zemalja koje su sudjelovale u anketi.

U anketi je sudjelovalo ukupno 1326 građevinskih stručnjaka iz 15 zemalja, uključujući Hrvatsku, Australiju, Austriju, Brazil, Češku, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Italiju, Poljsku, Rumunjsku, Srbiju, Slovačku, Španjolsku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Rezultati istraživanja su pokazali kako 97% stručnjaka očekuje da će tvrtke u kojima su zaposleni u sljedeće tri godine povećati ulaganja u digitalizaciju, a 95% ispitanika smatra da je korištenje softvera smanjilo troškove njihovih projekata.

Također, rezultati istraživanja otkrivaju što su mnogi građevinski stručnjaci iskusili u svom radnom okruženju. Iako stručnjaci naglašavaju da je za veću učinkovitost potrebna digitalizacija građevinske industrije, veliki postotak tvrtki u posljednje tri godine nije investirao u tehnologije poput robotike (82 %), 3D tiska (80 %), umjetne inteligencije (74 %), virtualne stvarnosti (72 %) ili BIM (41 %). Nadalje, rezultati pokazuju kako je 81% ispitanika iz Hrvatske na pitanje ‘Koliko je teška implementacija novih tehnologija u njihove timove/tvrtke’ odgovorilo ‘teško ili vrlo teško’. Također, većina istraživanjem obuhvaćenih zemalja smatra kako je pretradicionalan stav dionika glavna prepreka u implementaciji novih tehnologija. Kada se analizira percepcija o lokalnim okolnostima, potrebno je istaknuti mišljenja iz Hrvatske (24%), Mađarske (11%), Poljske (14%), Rumunjske (13%) i Srbije (15%), gdje najveći postotak ispitanika smatra da je nedostatak državnih propisa s motivirajućim učinkom na promjene u građevinskoj industriji glavna prepreka.

Nadalje, PlanRadar je istražio i izglede za rast u sljedeće tri godine gdje 97% stručnjaka očekuje da će tvrtke u kojima su zaposleni u sljedeće tri godine povećati ulaganja u digitalizaciju. U osam od 15 zemalja ispitanici očekuju da će se ulaganja u digitalizaciju povećati za 5% do 10%. Prema rezultatima ankete, glavna područja ulaganja u tehnologiju su programi i softver koji olakšavaju izgradnju i upravljanje nekretninama te 77% ispitanika očekuju povećanje ulaganja u navedeno. Također, 68% ispitanika očekuje i porast ulaganja u digitalna rješenja koja podupiru obveze prema zaštiti okoliša koje proizlaze iz propisa o energetskoj učinkovitosti i  obnovljivim izvorima energije. Još jedno veliko područje ulaganja koje se ističe je BIM metodologija (Building Information Modelling – informacijsko modeliranje građevina) i 66% ispitanika misli da će ulaganje u ovo područje porasti.

Iz dobivenih rezultata može se zaključiti kako se građevinski sektor odlučio za veća ulaganja u tehnologiju. Međutim, može se izvesti i zaključak da su u usporedbi s drugim industrijama tradicionalni stavovi još uvijek snažno prisutni. Svjedočimo da mnoge tvrtke u zemljama poput Australije, Brazila, Njemačke, Italije, Mađarske i Rumunjske namjeravaju povećati svoja ulaganja za veće postotke odnosno za 11% do 30%. Međutim, još uvijek postoji veliki broj onih, osobito u Austriji, Španjolskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Ujedinjenoj Kraljevini, Češkoj i Srbiji koji predviđaju da ulaganja neće porasti za više od 10%.

Budući da PlanRadar surađuje s više od 120 000 stručnjaka u više od 75 zemalja, može potvrditi da postoje poteškoće u uvođenju novih tehnologija u tvrtke, a to je potvrdilo i 77% stručnjaka koji su sudjelovali u anketi. No, stručnjaci su i odgovorili na pitanje koriste li već softver za upravljanje građevinskim projektima (područje u kojemu će prema očekivanjima tvrtke najviše povećati svoja ulaganja, od čak 77%), i ako koriste, koliko se prema njihovoj procjeni zahvaljujući ovom digitalnim rješenju uštedjelo na troškovima projekta. Ovo su rezultati: 95% ispitanika smatra da je korištenje softvera smanjilo troškove njihovih projekata, 35% ispitanika procjenjuje da su troškovi smanjeni za 10% do 30%, dok 33% ispitanika misli da su troškovi smanjeni za 5% do 10%.

PlanRadar je usredotočen na lakoću i jednostavnost korištenja svog softvera, prateći svoje korisnike tijekom procesa digitalizacije i postupno implementirajući nova poboljšanja koja se besprijekorno uklapaju u postojeće procese. Uspješna digitalizacija tvrtki moguća je samo uz suradnju s korisnicima koji su spremni ići korak dalje prema inovacijama, boljoj učinkovitosti i optimizaciji procesa. Tvrtke koja se odvaže na veća ulaganja u tehnološka rješenja ostvarit će i najbolje rezultate u pogledu na učinkovitost i provedbu svojih projekata.

O tvrtki PlanRadar

PlanRadar je nagrađivano Software as service (SaaS) rješenje za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji i tržištu nekretnina. Djeluje diljem svijeta na više od 75 tržišta. PlanRadar digitalizira sve dnevne procese i komunikaciju, povezujući sve dionike građevinskih i nekretninskih projekata, pružajući pristup vrijednim podacima u stvarnom vremenu, omogućujući timovima povećanje kvalitete, smanjenje troškova i bržu realizaciju posla. Platforma jednostavna za korištenje dodaje vrijednost tijekom životnog ciklusa zgrade, za sve uključeno osoblje, od izvođača i inženjera do vlasnika nekretnina i upravitelja, s fleksibilnim mogućnostima za tvrtke svih veličina. Više od 120.000 stručnjaka već koristi PlanRadar za praćenje, povezivanje i rješavanje problema na lokaciji i izvan nje. Jednostavna za pristup i korištenje, platforma je trenutno dostupna na više od 20 jezika i može se koristiti na svim IOS, Windows i Android uređajima. Sa sjedištem u Beču, PlanRadar ima 16 ureda diljem svijeta.

FOTO: PROMO

Back to top button