Život

Bio je ovo vikend kojeg će pamtiti sva naša nepcaS ciljem očuvanja i promocije tradicionalnih jela posavsko-prigorskog kraja, održala se još jedna, sedma međunarodna kulturno-gastronomska manifestacija „Stara jela z Dugoga Sela“.

Nakon što je prošlogodišnja manifestacija otkazana zbog COVID-19 epidemije, ove je godine manifestacija održana u Perivoju I. B. Mažuranić u Dugom Selu. „Ovo je sedma godina kako se održava manifestacija „Stara jela z Dugoga Sela“, nakon što je prošle godine, zbog epidemiološke situacije, nismo mogli održati. Pretprošla je bila fenomenalna, s iznimnom posjećenošću. Ova je nešto skromnija, ali ljudi su jedva dočekali da pokažu ono što imaju, da pokažu svoje narodne nošnje, svoje zanate, proizvode i svoja tradicionalna jela“, rekao je gradonačelnik Dugog Sela, Nenad Panian.

Bogati kulturni program započeo je u petak otvaranjem izložbe radova umjetnika s 20. likovnih susreta Zagrebačke županije u velikoj sali Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Iako se zbog kiše do zadnjeg trenutka strepilo, veliki koncert Ivana Zaka ispred zgrade POU Dugo Selo, ipak je održan.

Centralni događaj bio je drugog dana manifestacije, u subotu 18. rujna. Program je započeo službenim otvaranjem manifestacije, a Dugoselci i njihovi gosti mogli su uživati u raznovrsnoj ponudi tradicionalnih jela i pića. Šest KUD-ova iz posavsko-prigorskog kraja dugoselcima je predstavilo  svoje tradicijske nošnje i plesove.  „Ovdje imamo jela iz cijeloga ovog kraja, jela iz cijele Bosne i Hercegovine, a prijašnjih godina smo mogli kušati jela iz Brazila, Amerike i iz Koreje, što daje ovoj manifestaciji međunarodno značenje. Iduće godine ćemo ponovno učiniti da manifestacija zasjaju u punom svom sjaju“, kazao je Panian.

Tijekom dana održano je i ocjenjivanje u kuharskim natjecanjima čiji je stručni žiri predvodio proslavljeni hrvatski kuhar, Tomislav Špiček. Ocjenjivale su se najbolje martinske guske, kao i najbolji domaći dugoselski kolači. „Danas su svi natjecatelji ispekli odlične guske. Mala primjedba je ta da dvije nisu bile dobro posoljena, jer se perad mora dobro zasoliti još dok je meso sirovo, jer naknadnog soljenja više nema. Jako sam zadovoljan i s guskama i s prilozima“, rekao je Špiček. Prilikom ocjenjivanja bodovalo se kako je guska bila zapečena izvana, kako je začinjena i naravno kakvog je okusa. Kod pobjednika je presudilo to što je kožica bila nijansu tamnija i hrskavija“, objasnio je način ocjenjivanja Špiček.

Za najbolju gusku s prilogom proglašena je od ekipe KUD-a Brčevec, druga najukusnija guska bila je ona KUD-a Preporod iz Dugog Sela i trećeplasirana KUD-a Baničevec. „Žene iz Brčevca sudjeluju na svim manifestacijama gdje se prezentiraju tradicionalna hrana i kolači. Ovo nam je šesto sudjelovanje na manifestaciji „Stara jela z Dugoga Sela“. Tajna naše guske je u punjenju od jabuka. Guska je dan prije nasoljena i namazana s mašću kako bi meso malo otpustilo, a tijekom pečenja stalno se podljeva kako bi bila mekanija“, objasnile su tajnu najbolje pečene guske žene iz KUD-a Brčevec.

Stručni je žiri odučio da je najbolja buhtla ona udruge Suh. Drugo mjesto osvojio je KUD Preporod, a treće mjesto KUD Lupoglav.

Osim u ukusnoj hrani i dobroj kapljici, posjetitelji su mogli obići i sajmeni dio manifestacije, na kojem su se predstavili domaći OPG-i i obrti sa svojim  proizvodima.

Grad Dugo Selo nastoji, uz očuvanje tradicionalnih okusa, promovirati  kulturu i umjetnost posavsko-prigorskog kraja, te ih približiti najmlađima. Stoga su, uz bogat kulturno-umjetnički program, za djecu pripremljene besplatne tradicijske, znanstvene i zabavne radionice, koje su se održavati tijekom cijelog dana. Mnogobrojna publika zabavljala se do duboko u noć uz cjelovečernji nastup Tamburaškog sastava „Satiri“.

FOTO: PROMO

Back to top button