Zanimljivosti

Beč ne želi čekati! Evo što gradske vlasti rade kako bi građani bili zadovoljnijiNezaposleni građani koji se odluče za program osposobljavanja u zdravstvu i skrbi, a koji traje najmanje godinu dana, uz naknadu za nezaposlene moći će primati stipendiju u iznosu od 400 eura mjesečno.

Glavni grad Austrije i dalje u znatnoj mjeri trpi posljedice pandemije koronavirusa na gospodarstvo i tržište rada. U siječnju ove godine ondje je zabilježeno 154.688 nezaposlenih osoba, što je porast od oko 26 % u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Prošlog mjeseca broj zaposlenih osoba iznosio je 838.799, što je 15.626 osoba manje nego u siječnju 2020. Međutim, postoje i neki sektori kao što su, primjerice, zdravstvo i skrb u kojima postoji stalna potražnja za kvalificiranim osobljem. Predviđa se da će Beču do 2030. godine biti potrebno više od 9.000 novih zaposlenika samo u području izvanbolničke skrbi.

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig istaknuo je da je nezaposlenim građanima stoga nužno pružiti mogućnost da se uključe u programe dodatnog obrazovanja i prekvalifikacije za poslove u zdravstvu i skrbi koji će biti traženi i u budućnosti. Nezaposlene osobe koje se odluče za program osposobljavanja u ovim deficitarnim sektorima, a koji traje najmanje godinu dana, uz naknadu za nezaposlene moći će primati stipendiju u iznosu od 400 eura mjesečno. Pritom se stipendije mogu zatražiti ne samo za osposobljavanja u području zdravstva i skrbi, već i za područje ranog i predškolskog obrazovanja. Do kraja 2023. ukupno 4.100 nezaposlenih građana Beča dobit će priliku za dodatno obrazovanje ili prekvalifikaciju za zanimanja poput pomoćnika njegovatelja, medicinskih pomoćnika, primalja ili odgojitelja te će u sklopu toga moći dobiti i stipendiju. U ovoj inicijativi sudjeluju Bečki fond za poticanje zapošljavanja (waff), tamošnji zavod za zapošljavanje i partnerska poduzeća.

Osim toga, Bečki fond za poticanje zapošljavanja (waff) u travnju pokreće i novu inicijativu za jačanje poslovnih vještina samozaposlenih osoba koje imaju registrirano sjedište ili prebivalište u Beču. Za tečajeve računovodstva, stranih jezika ili digitalnih kompetencija samozaposlenima se subvencionira do 2.000 eura ili 80 % iznosa tečaja.

Za bečko tržište rada osiguran je paket od ukupno 120 milijuna eura.

Slika: © PID/Markus Wache

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Back to top button