Zanimljivosti

Ovo je u Beču besplatno! Sjajna inicijativa koja može popraviti kvalitetu života

Sanacijska ofenziva Grada Beča: Nakon šest mjeseci pilot-projekt besplatnog savjetovališta o saniranju obiteljskih kuća ili vlastitih stanova kreće u puni pogon.

Kada je fasada dotrajala, grijanje zašlo u pozne godine, potrebna je sanacija. Ali gdje početi i kako nastaviti? Bečani odgovore na ta i slična pitanja mogu pronaći u besplatnom savjetovalištu koje je pokrenuto u listopadu 2020. na inicijativu članice bečkog poglavarstva za stanogradnju.

Besplatno savjetovalište o saniranju doma za budućnost “Hauskunft” (njem. Haus= kuća i Auskunft= informacija) u Beču pomaže svima koji obiteljske kuće uz poticaje ili bez njih, žele sanirati. I to što je jednostavnije moguće. Savjetovalište je započelo kao pilot-projekt i sada, pola godine poslije, pružat će još bolje usluge savjetovanja u vezi sa saniranjem. Zamjenica bečkog gradonačelnika i članica poglavarstva za stanogradnju Kathrin Gaal istaknula je kako je cilj da se svima u Beču koji svoje kuće žele sanirati na pravi način, u svako doba dana, i pomogne. Kako bi se energetski i klimatski ciljevi u građevinskom smislu dosegnuli, mora snažno porasti i udio saniranih kuća ili privatnih zgrada. Usluga svim vlasnicima kuća i stanova pruža besplatno savjetovanje u vezi sa sanacijom te se u gradskom poglavarstvu nadaju da će mnogi građani tu priliku i prepoznati.

Osim individualnog savjetovanja građani će od svibnja moći dobiti savjete i online putem, a samu kuću ili privatnu zgradu doći će na poziv pogledati i stručnjaci. Bilo da se radi o prozorima, krovu ili instalacijama, stručnjaci će dati procjenu oštećenja, ali i konkretna rješenja za saniranje kuće.

Otkako je u listopadu 2020. savjetovalište pokrenuto stručnjaci su odradili oko 150 razgovora u vezi sa saniranjem obiteljske kuće ili vlastitog stana. Najčešće su teme bile izmjena sustava grijanja, solarna fotonaponska energija, toplinska izolacija te različite mogućnosti poticanja. Kvalitetnim savjetovanjem mogu se predvidjeti potencijali, ali i slabe točke jedne zgrade, čime se uvelike mogu optimirati troškovi. Korisnici savjetovališta žele naći održivo rješenje, moderan dom za njegove stanare. Drugim riječima, žele dom za budućnost.

Savjetovalište Bečkog stambenog fonda (wohnfonds_wien) je besplatno i individualno. Stručnjaci se usredotočuju ne samo na kuću ili stan, nego daju informacije o građevinskim odnosima i mogućim mjerama saniranja te mogućim poticajima. Dobrodošli su vlasnici obiteljskih kuća, stanova kao i arhitekti, urbanisti i upravitelji zgrada.

Slika 1: Ispred savjetovališta: Kathrin Gaal, članica poglavarstva za stanogradnju (desno), glasnogovornica za stanogradnju stranke NEOS Wien (lijevo) te korisnice savjetovališta © PID/Votava

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.


Back to top button